https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-eskymaci-maji-strach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Eskymáci mají strach

30.7.2003 14:22 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Ledy tají a z mořských pláží se stávají rozbahněné močály. Mění se druhové složení zvířat, která zde žijí. Průvodní jevy klimatických změn znepokojují eskymáckou komunitu na severu Kanady. Říkají, že stále větší měrou nevypočitatelné počasí významně ovlivňuje jejich styl života. Musejí si zvykat na zcela nové druhy ptáků a ryb, kteří se na sever stěhují z teplejších oblastí.
 

Eskymáci žijící na samém severu Kanadského severního teritoria v oblasti Sachs Harbour se obávají, že oteplení nastartuje změny, které již nikdo nezastaví. Jejich obavy z budoucí vývoje zazněly v televizním filmu Sila Alanagotok - Hlasy z tundry, vyrobeného Televizní společností pro životního prostředí (TVE) ze série Earth Report BBC. Jedna z tamních obyvatel, kteří ve filmu vystupují, je Rosemarie Kuptana. Je zároveň i členkou Mezinárodního institutu pro udržitelný rozvoj. "To co nám nahání strach je nejistota, protože nevíme kdy se můžeme pustit na led a naše zdroje potravy se stěhují dál a dál," řekla Kuptana TVE. "Nedokážeme tak rozumět počasí, jako jsme to uměli dříve. To rozhodně náš život mění. Najednou žijeme ve velice extrémním a nevlídném počasí." Podle ní, lidé ze Sachs Harbour, byli vždycky zvyklí na drsné počasí, když v létě 24 hodin denně svítí slunce, nebo když přijde blizard v zimním období, kvůli kterému není mnoho dní vidět vůbec. Dříve přicházející jaro a naopak pozdější podzim však pro eskymáky znamená velkou nejistotu. Nevědí, kdy se vypravit na lov, a kdy nastražit pasti.

V arktické oblasti se objevují nové druhy zvířat, jak potvrzuje John Lucas: "Když přijde jaro, objevují se ptáci, kteří dříve do oblastí nezavítali, jako je sova pálená a podobné druhy. Nikdy před tím jsem je tady nepotkal a teď nacházíme množství divokých kachen, hus a kachen rudozobých." Jiným příznakem globálního oteplení je podle eskymáků fakt, že se v arktickém moři dnes dají lovit lososi.

Čeho se nejvíce obávají místní obyvatelé jsou změny, které se dějí s jejich věčně zamrzlými ostrovy. Pobřeží je ve většině případů tvořeno vysokou vrstvou ledu, která při současných teplotách taje. John Keogak řekl v pořadu TVE: "Od roku 1987 upozorňujeme na problémy s břehy. Dříve se jen odloupla menší vrstva sněhu a svezla se do moře, ale nyní padá i led a trvale zmrzlá země, půda je narušená a další ledovcové části jsou vystaveny slunečnímu záření, teplu a větru." Podle Keogaka, některé oblasti pobřeží, po kterých se dalo normálně chodit, jsou zcela zatarasené bahnem.

Letošní rok je v porovnání s dlouhodobým trendem velmi překvapivý, v poslední době došlo k velkému ochlazení a objevilo se nebezpečí silných sněhových bouří. "Jak se můžeme připravit na tak nepředvídatelné počasí," stěžuje si Rosemarie Kuptana. "Co se s námi stane, když už se nebudeme moci spolehnout na naše instinkty a moudrost našich předků? Myslím si, že arktický ekosystém je velmi důležitý pro zdraví celé planety."

Podle článku Alexe Kirbyho BBC News Online 28. 07. 2003.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist