https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-eu-nesplni-sve-zavazky-snizovani-emisi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: EU nesplní své závazky snižování emisí

30.11.2005 10:03 | LONDÝN (EcoMonitor)
Země Evropské unie zřejmě nesplní své závazky na snížení emisí skleníkových plynů. Vyplývá to z informací Evropské agentury životního prostředí (EEA).
 

Podle hodnocení EEA se podaří patnácti původním členům Evropské unie snížit emise jen o 2,5 % oproti úrovni roku 1990. Pokles tedy nedosáhne cíle, který je stanoven na hodnotu 8 %. Hlavní příčinou je nárůst zejména v oblasti silniční dopravy a také větší objem dopravy letecké. Přitom je Unie největším zastáncem Kjótské dohody a trvalého snižování emisí skleníkových plynů. Jenže skutečné výsledky jsou podle nové zprávy EEA velice chudé, od roku 2000 totiž objem emisí stále narůstá.

Největší užitek přinesla opatření ke větší energetické účinnosti v průmyslu a snížení emisí metanu pocházející z odpadu. Jenže ve většině dalších oblastí namísto ke zlepšení stavu došlo naopak k jeho zhoršení. Delší cesty autem prostě nemohou být kompenzovány menší spotřebou motorů, stejně tak došlo k rychlému nárůstu objemu letecké i lodní dopravy. Ekologové jsou rozčarováni z toho, že podíl obnovitelných zdrojů na výrobě elektrické energie vzrostl od roku 1990 jen o 0,5 %. Přitom energie z větru nebo biomasy je pro hospodářství s nízkou produkcí uhlíkových emisí považována za klíčovou.

Na druhé straně zpráva EEA přináší i záblesk naděje. Pokud prý budou přijata legislativní opatření, která byla přislíbena, měly by být cíle Kjótské dohody dosaženy bez problémů.

Podle textu Rolanda Pease BBC Online News 29. 11. 2005.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist