https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-evropa-potrebuje-cistsi-ovzdusi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Evropa potřebuje čistší ovzduší

20.4.2005 10:49 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Země Evropské unie by mohly každoročně ušetřit až 161 miliard euro, kdyby se jim podařilo snížit znečištění ovzduší. Tvrdí to Světová zdravotnická organizace (WHO).
 

Znečištěné ovzduší zkracuje život Evropanů průměrně o 8,6 měsíců. Jedovaté částice zvyšují počet onemocnění srdce a oběhového systému, stejně jako dýchací problémy. A náklady na léčení jsou velmi vysoké. Proto Evropská unie plánuje snížit objem vypouštěných látek do ovzduší, což by podle WHO mohlo prodloužit průměrný věk o 2,3 měsíců u každého z obyvatel Evropy. To zabrání 80 000 předčasných úmrtí a ušetří více něž milión let života napříč celým kontinentem.

Automobilová doprava má podstatný vliv na kvalitu ovzduší a zdraví obyvatel. Auta ve Veletržní ulici v Praze.
Foto: Jakub Kašpar/archiv EkoListu
„Výzkumy, které dokazují, že snížení znečištění v ovzduší vede k očekávanému prodloužení života, existují a fungují,“ řekl BBC Marc Danzon, ředitel WHO pro Evropu. „Právě zveřejněná data upozorňují na fakt, že zdravotní poškození způsobené emisemi pevných částic v ovzduší jsou pro Evropany velice drahá. Navíc evropská legislativa je schopná vynutit změnu, a tak by mohlo dojít ke skutečnému zlepšení kvality ovzduší.“

Hlavním viníkem špatného ovzduší je doprava a používání fosilních paliv v domácnostech. Velkým přispěvatelem jsou dieselové motory, ze kterých pochází velká část pevných částic.

I když jsou jednotlivé státy zodpovědné za své vlastní znečištění, vítr a rozmary počasí způsobují, že znečištění zasahuje i území jiných států. „Kvůli tomu, že pevné částice pronikají přes hranice, je potřeba zavést opatření ve všech zemích, což povede ke zlepšení v celé Evropě,“ říká Roberto Bertollini, ředitel zvláštního programu WHO pro zdraví a životní prostředí. Podle mezinárodní zdravotnické organizace je potřeba zavést opatření proti vzniku znečištění ovzduší na lokální, regionální i státní úrovni. Snížení dopravy lokálně může pomoci lidem, kteří žijí na velmi rušných a velmi znečištěných místech, ale nepomůže to společnosti jako celku.

Dá se předpokládat, že lidé žijící v Evropě budou muset přesedlat z automobilů a motorizované dopravy vůbec na vlaky a jízdní kola nebo se naučit chodit pěšky. Lidé musí změnit svoje návyky, říká WHO, a všichni musíme přijmout za své fakt, že je potřeba snížit znečištění ovzduší. Světová zdravotnická organizace a Evropská komise společně připravují dlouhodobou strategii, která dostala jméno Čisté ovzduší pro Evropu (Clear Air for Europe – CAFE).

Podle textu BBC Online News 15. 04. 2005.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist