https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-evropa-premysli-jak-dal-s-obchodem-s-povolenkami
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Evropa přemýšlí jak dál s obchodem s povolenkami

16.5.2006 11:18 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Evropská komise začala debatu o efektivnosti její hlavní strategie boje proti změnám klimatu, evropského systému obchodování s emisemi (ETS). V rámci obchodování s povolenkami stanovily vlády jednadvaceti zemí Evropské unie kvóty pro 9 400 velkých továren a elektráren.
 

Slévárna oceli
Povolenek na emise skleníkových plynů se rozdalo příliš mnoho. Ilustrační foto: Slévárna oceli, Pittsburgh, květen 1942.
Foto: /National Archives and Records Administration
Povolenky na vypouštění oxidu uhličitého by měli pomoci tomu, aby se soukromým společnostem více vyplácelo investovat do čistých technologií a snižovat emise nebezpečných látek. Systém povolenek dělá ze znečištění obchodovatelnou komoditu, podniky které znečišťují více než jim povolují kvóty, mohou nakoupit na trhu povolenky, které jejich produkci CO2 pokryjí.

Jenže poslední zpráva Evropské komise ukazuje, že povolenek se průmyslovým podnikům rozdalo příliš mnoho. Zpráva ukazuje, že přebytek dosahuje hodnoty 2,5 % za rok 2005. Ve všech zemích Evropské unie se tedy rozdaly povolenky na 44,2 milionů tun oxidu uhličitého, které jsou zcela nadbytečné.

Na rozdíl od řady dalších států, Velká Británie zvládla poměrně dobře odhadnout, kolik povolenek smí průmyslu rozdat. Jenže důsledkem je, že britský průmysl kvóty určené pro rok 2005 překročil. Průmyslníci Spojeného království se v listopadu 2004 dožadovali navýšení povolenek k jichž schválenému alokačnímu plánu o 20 milionů tun. Evropská komise však v únoru 2006 tuto žádost odmítla s tím, že Británie navrhla zvýšení až po termínu. Velká Británie se odvolala k Evropskému soudu prvního stupně (CFI), zvýšení kvót se však nedočkala. Nyní si její průmysl stěžuje, že jí nezůstal žádný prostor na obchodování s emisemi, když začal evropský systém fungovat.

Když se ukázalo, že počet povolenek překračuje poptávku, začala jejich cena prudce klesat. Během posledních čtrnácti dní klesla cena o 60 %. „Je zcela jasné, že většina zemí nadhodnotila svoje požadavky, když připravovali národní limity pro emise,“ říká David Forest šéf oddělení pro obchod s povolenkami banky Calyon (Credit Agricole).

Podle textu BBC Online News 16. 5. 2006


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist