https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-evropu-nejvic-trapi-zemedelstvi-odpady-a-energetika
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Evropu nejvíc trápí zemědělství, odpady a energetika

3.6.2004 14:04 | BRUSEL (EcoMonitor)
Evropské země nejsou schopné dostát svým závazkům vůči zlepšení stavu přírody, prohlásila Evropská agentura životního prostředí (EEA). Agentura, která je orgánem Evropské unie, tvrdí, že poslední průzkumy stále častěji dokládají změny klimatu, a to jak na pevnině tak i v moři.
 

EEA poukazuje na znepokojující úroveň znečištění městského ovzduší, vodních zdrojů látkami pocházejících ze zemědělství a hromadění obrovského množství obalů a ostatního odpadu. Agentura ve své zprávě "EEA Signály 2004" volá po zavedení tržních opatření, která by dokázala změnit návyky obyvatel. Zpráva dokládá postupující klimatické změny například táním velkých ledovců, narušením populace mořských druhů a narůstající energetickou spotřebu.

Evropská agentura životního prostředí sdružuje celkem 31 států, mezi kterými vedle současných členů Evropské unie figurují i některé kandidátské země (Bulharsko, Rumunsko a Turecko) a nezávislé státy jako Norsko, Island a Lichtenštejnsko.

Podle EEA je jedinou možnou cestou snížení spotřeby, větší podpora výroby energie z obnovitelných zdrojů a přehodnocení podmínek pro dopravu. To jsou ale témata, která politici z celé řady evropských zemí nechtějí slyšet. Podle zprávy se v 90. letech oproti předcházejícím desetiletím počet přírodních katastrof ovlivněných počasím nebo klimatem zdvojnásobil. Podle EEA se průměrná cena škod pohybuje "okolo 10 miliard euro za rok a bude nadále stoupat". Jacqueline McGladeová, ředitelka agentury životního prostředí, říká: "Jak naše výpočty ukazují, správné hospodaření s přírodním bohatstvím Evropy je stále důležitější pro životaschopnost ekonomiky i sociální úroveň. Peníze by se daly vynaložit jinak, například na vývoj nových konkurenceschopných technologií a inovací, které jsou potřebné pro vytvoření podmínek trvale udržitelného ekonomického růstu."

Podle výsledků zprávy nadále pokračuje znečištění dusičnany pocházejícími ze zemědělství, lidé jsou nuceni vydávat stále vyšší částky za čištění zdrojů pitné vody, obyvatelé měst jsou vystaveni ovzduší, jehož znečištění překračuje úroveň zdravotního rizika a neustále se zvyšuje zátěž odpady. "Celkové množství odpadu neustále narůstá a všechna veřejná nařízení jsou zcela bezzubá," říká McGladeová. Podle McGladeové je potřeba využít tržních mechanismů a započítat do ceny výrobků a služeb i "externí" náklady a zároveň poskytovat dotace na technologie nepoškozující životní prostředí a na vývoj inovací.

Podle článku Alexe Kirbyho BBC News Online 02. 06. 2004.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist