https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-firmy-mohou-setrit-klima-diky-plastovemu-papiru-do-tiskaren
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Firmy mohou šetřit klima díky plastovému papíru do tiskáren

27.11.2006 09:28 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Společnost Toshiba vyvinula tiskárnu, která používá „plastový papír“, jejž je možné několiksetkrát potisknout a zase smazat. Podle firmy by takový výrobek měl pomoci soukromým společnostem snížit zátěž životního prostředí i spotřebu papíru a přispět ke snížení emisí skleníkových plynů, píše internetové zpravodajství BBC.
 

Podle Toshiby by stroj měl najít uplatnění zejména v profesionálním provozu ve firmách, kde se hodně tiskne, ale není potřeba natištěné materiály dlouhodobě uchovávat. Nicméně podle odborníků na obchodní sféru prý bude velmi složité přesvědčit soukromé společnosti, aby začaly používat dočasné kopie na plastovém papíru.

Materiál, který používá tiskárna B-SX8R místo papíru, je vyrobený z polyetylentereftalátu (PET), tedy hmoty, ze které se běžně vyrábí obaly na nealkoholické nápoje. Přes tuto hmotu je natažena vrstva chemického pigmentu citlivého na teplo, jenž se podle podmínek zabarví černě, nebo bíle. Díky zahřívání, nebo chlazení pigmentové vrstvy lze na stránku natisknout a opět smazat černobílý text i grafiku. Stroj dokáže vytisknout až dvanáct stránek za minutu v rozlišení dvanáct bodů na milimetr.

Podle Mika Keana, tiskového mluvčího Toshiba TEC Europe, je za normálních pracovních podmínek možné jeden papír použít až pětsetkrát. Mluvčí také připomněl, že princip tepelného tisku se poprvé objevil v sedmdesátých letech a používal se běžně ve faxech. „Tiskárna vlastně nepoužívá žádnou novou technologii,“ říká Keane, „všechny byly známé již dříve.“

Podle výpočtů společnosti Toshiba by firmy měly ušetřit emise skleníkových plynů dvěma způsoby. Za prvé samotná výroba přístroje má být podle mluvčího elektrotechnické firmy ekologičtější než výroba běžných laserových a inkoustových tiskáren. Především ale ušetří množství papíru a zmizí i nutnost použité tiskoviny recyklovat, píše BBC. Keane uvádí, že tepelná tiskárna sice zcela nenahradí normální tisk na papír, ale dá se dobře použít v nejrůznějších uzavřených procesech, kde není nutné uchovávat trvalé záznamy. Za příklad si vybral pracovníky ve skladech, kteří potřebují objednávky na zboží, jež mají připravit k výdeji. Při pěti stech kopiích na jeden plastový papír se náklady na provoz tiskárny Toshiba prý vyrovnají normální profesionální laserové tiskárně. V současnosti stojí každá stránky z PET kolem deseti dolarů.

Podle Jeffa Coopera z Mezinárodní asociace pevných odpadů (ISWA) bude přijetí nové tiskárny ze strany soukromých společností problematické. „Hlavním problémem je chování lidí. Musí se naučit, že je lepší věci používat znovu, než se jich zbavovat,“ říká Cooper. Nelíbí se mu ale srovnání tepelné tiskárny s normálním provozem podle Toshiby, vadí mu, že například chybí náklady na dlouhodobé skladování plastového materiálu.

Tepelná tiskárna firmy Toshiba je už od června dostupná v Japonsku, nicméně společnost ji teď dolaďuje, aby splňovala normy Evropské unie a mohla být v roce 2008 nabídnuta evropským zájemcům.

Podle textu BBC Online News 23. 11. 2006.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist