https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-kaceni-v-amazonii-zpomaluje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Kácení v Amazonii zpomaluje

11.12.2007 08:54 | PRAHA/SAO PAULO (Ecomonitor)
Kácení v amazonských deštných pralesích se mezi srpnem 2006 a červencem 2007 snížilo o 20 %. Vyplývá to z čísel zveřejněných brazilskou vládou. Méně lesních porostů mizí již třetí rok po sobě, což si pochvaluje brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva. Podle něj by však Brazílie mohla udělat ještě mnohem víc pro ochranu svých lesních porostů, píše internetové zpravodajství BBC.
 

Vypalování lesů
Kácení v amazonských deštných pralesích se snížilo o 20 %.
Ilustrační foto: Jamidwyer/Wikimedia Commons

Podle ochránců životního prostředí vláda oslavuje poslední zveřejněná čísla, i když ví, že množství zničených porostů opět stoupá. Zatímco vláda Brazílie chválí informace o zmenšující se ploše zničených lesů jako dobré zprávy, obecně se soudí, že ochrana Amazonie stojí před velkými problémy, píše server BBC.

Podle zveřejněných údajů za období od srpna loňského roku do letošního července zmizely lesní poroty na ploše více než 11 000 čtverečních kilometrů, což je zhruba oblast odpovídající velikostí ostrovu Jamaica. Odhady jsou založené z 90 % na dostupných satelitních snímcích, konečné číslo bude známé na počátku příštího roku.

Plocha vymýcených amazonských lesů se tři roky po sobě zmenšuje. Děje se tak od roku 2004, kdy však bylo zničeno rekordní množství lesního porostu. Před nedávnem varoval Světový fond ochrany přírody (WWF), že kombinace změn klimatu a kácení může zničit nebo výrazně poškodit 55 % amazonských pralesů do roku 2030.

Podle Greenpeace satelitní snímky z poslední doby ukazují, že plocha vykácených pralesů se opět zvyšuje. Někteří analytici jsou přesvědčeni, že omezení kácení pralesů se dá vysvětlit snížením cen sóji nebo hovězího masa. Ve chvíli, kdy ceny těchto komodit opět vzrostou, dá se očekávat, že se obnoví i větší kácení v pralese, píše server BBC.

Vláda očekává, že pozitivní dopad by měla mít i její již dříve přijatá opatření jako zřizování chráněných oblastí a častější kontroly v lesích. Zdá se, že příští rok bude zkouškou, která ukáže, zda jsou tato opatření skutečně tím pravým řešením, píše server BBC.

Podle článku Gary Duffyho v BBC Online News z 8. 12. 2007


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist