https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-kjotsky-protokol-nezastavi-klimaticke-zmeny-varuji-odbornici
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Kjótský protokol nezastaví klimatické změny, varují odborníci

12.8.2003 12:17 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Zpráva nevládní organizace Institut výzkumu veřejné politiky (IPPR), tvrdí ve shodě s některými experty, že vlna veder v Británii má přímou souvislost s globálním oteplováním. I když se program Kjótského protokolu začne plnit, celosvětová produkce skleníkových plynů bude nadále vzrůstat až o 70 %, tvrdí IPPR.
 

Odborníci by raději viděli snahu o snižování produkce namísto "koňského handlování" o emise, které smlouva povoluje, a které se zdají být hlavní aktivitou britské vlády. Spojené státy a Austrálie protokol nepodepsaly, ale přistoupily k vlastním národním programům, které vyhlásily v prosinci v Miláně při konferenci o klimatických změnách. Tony Grayling, mimořádný ředitel IPPR říká: "Kjótský protokol nezastaví klimatické změny. Další mezinárodní jednání o klimatických změnách musí zahrnovat bezpečnou úroveň emisí v dlouhodobém horizontu a v odpovídajícím podílu mezi státy. V praxi to znamená na jedné straně snížení celosvětových emisí, na druhé straně snahu přiblížit se ke stejné hodnotě emisí na jednoho obyvatele. Toto pojetí by mělo větší šance na úspěch jak u Američanů a Australanů, tak v rozvojových zemích."

Tony Grayling připomněl vládní slib, že bude souhlasit s návrhy Královské komise pro znečišťování životního prostředí (RCEP), která v roce 2000 navrhovala snížení produkce oxidu uhličitého o 60 % do roku 2050. "Budoucí mezinárodní politika klimatických změn bude muset být postavena na vědě a sociálním právu a ne na kšeftování, které je charakteristické pro dohody z Kjótského protokolu," říká Grayling. Tiskový mluvčí Ministerstva životního prostředí, výživy a otázek venkova (DEFRA) oponuje: "Kjóto znamená jedinou mezinárodně dojednanou metodu, která přinese snížení emisí skleníkových plynů. Mohou zde existovat jiné systémy, které také dokážou snížit produkci, ale faktem je, že zůstávají jenom na papíře."

Velká Británie doufá v brzký podpis Kjótského protokolu Ruskem, který by protokol konečně uvedl v platnost. Profesor John Whitelegg, který přednáší o trvale udržitelném rozvoji na univerzitě v Yorku, připomíná, že Strana zelených (Green Party) opakovaně upozornila na to, že dohody z Kjóta ničeho nedosáhnou, jestliže nebudou mít smysluplné cíle. Profesor Whitelegg, který je obecně považován za nastupující vůdčí sílu ve Straně zelených, dodává :"Blair a Prescott si rádi představovali, že jsou 'zachránci světa' díky Kjótskému protokolu. Ale všechno co dokázali, bylo sjednání dohod směřujících ke 5 % snížení oxidu uhličitého do roku 2012, s lehounce navýšenými, ale zcela nedostatečnými cíly pro Velkou Británii. Sice uznávají, že k zastavení klimatických změn je potřeba snížit světovou produkci CO2 o 60 % do roku 2050, ale v typickém stylu nové politiky Labour Party to nazývají 'aspirací'". Podle profesora Whitelegga Labouristé nepochopili myšlenku, že snížení o 60 % znamená redukci emisí o 90 % v silně znečišťujících průmyslových zemích jako je Velká Británie.

Podle textu BBC Online News 07. 08. 2003.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist