https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-klima-je-v-nerovnovaze-a-muze-za-to-clovek-rika-agu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Klima je v nerovnováze a může za to člověk, říká AGU

28.1.2008 09:10 | PRAHA/LONDÝN (Ecomonitor)
Celosvětové klima "je jednoznačně v nerovnováze a ohřívá se", tvrdí studie Americké geofyzikální unie (AGU). Vědecké těleso říká, že tyto změny "nejsou přirozené", píše internetové zpravodajství BBC. Změny teplot, úrovně mořské hladiny a srážek se dají nejlépe vysvětlit jako následek růstu koncentrace skleníkových plynů v atmosféře v důsledku lidské činnosti, říká studie AGU. Podle Geofyzikální unie je potřeba snížit celosvětové emise o 50 % do roku 2100. Je to od roku 2003 poprvé, co vědecká unie AGU změnila svoje stanovisko. Do nedávna totiž tvrdila, že je potřeba širší studie, která by ozřejmila, jak lidská činnost ovlivňuje klima zeměkoule. Geofyzikální unie má 50 000 členů ve 137 zemích světa.
 

Revidované prohlášení AGU jde ještě dále a tvrdí, že "změny klimatu nejlépe vysvětluje nárůst emisí skleníkových plynů a aerosolů pocházejících z lidské činnosti během dvacátého století". Rada AGU, která přijala toto prohlášení jako oficiální stanovisko, prohlásila, že nový pohled je výsledkem lepšího pochopení mechanismů změn klimatu, píše zpravodajství BBC.

Podle AGU bude lidstvo v následujících padesáti letech čelit výrazným změnám. "Navzdory nízké úrovni stávající změny klimatu, kdy za posledních deset let došlo k oteplení o jeden stupeň Celsia, je tato úroveň růstu daleko rychlejší, než se měnilo klima za posledních tisíc let," tvrdí AGU. Oteplení o více než dva stupně nad úroveň devatenáctého století bude podle vědců ničivé, dojde ke snížení produktivity zemědělství, ke ztrátě biodiverzity, a zůstanou-li teploty vysoké desítky let, roztaje většina ledové pokrývky Grónska. Aby se lidstvo vyhnulo růstu teplot nad dva stupně Celsia, musí se do konce století snížit emise skleníkových plynů o 50 %, píše internetové zpravodajství BBC.

"Vědecké poznání se v této oblasti velmi rychle rozvíjí a my jsme cítili, že je potřeba aktualizovat naše stanovisko," řekl BBC prezident AGU Tim Killeen. "Věnovali jsme tomu sedm měsíců, dali jsme dohromady panel odborníků, který pracoval pod silnou kontrolou oponentů. A nové stanovisko formálně schválila rada v prosinci," vysvětlil Killeen BBC.

"Proti této zprávě bylo méně námitek než proti minulým," řekl Tim Killeen. "Je to deklarativní prohlášení, že se klima mění a tyto změny se dají nejlépe vysvětlit emisemi skleníkových plynů pocházejících z lidské aktivity," dodal. Podle Killeena chce zpráva AGU nejen upozornit na to, že klimatické změny jsou problém, na který je potřeba se zaměřit, ale především na to, že s nimi musíme něco dělat.

Podle článku BBC Online News 24. 01. 2008.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist