https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-klimaticka-katastrofa-hrozi-v-nejblizsich-sto-letech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Klimatická katastrofa hrozí v nejbližších sto letech

10.9.1999 19:30 | PRAHA (EkoList)
Podle předních světových klimatologů existuje nebezpečí, že se během příštího století pětkrát zvýší roční emise skleníkových plynů oproti současnému stavu. To by téměř nevyhnutelně vedlo k podstatnému zvýšení teploty na zemi. Stoupla by rovněž hladina moří, což by vedlo k společenským a ekonomickým otřesům vyvolaným migrací obyvatel ze zaplavených oblastí. Vyplývá to z předběžného textu zprávy, kterou vypracoval vlivný Mezivládní panel pro klimatické změny (Intergovernmental Panel on Climate Change - IPCC). Text zprávy se podařilo získat internetovému zpravodajství britské rozhlasové a televizní stanice BBC News Online.
 

Text, který má BBC k dispozici, je shrnutím podstatně obsáhlejšího dokumentu připraveného pro světové státníky. Vypracovala ho jedna z pracovních skupin IPCC a zabývá se otázkou, kolik skleníkových plynů bude uvolňováno do atrmosféry.

Dokument popisuje 40 scénářů vývoje emisí skleníkových plynů v závislosti na růstu lidské populace, ekonomickém růstu, spotřebě energie a využívání půdy. Tyto scénáře jsou rozděleny do čtyř skupin, přičemž jeden scénář z každé skupiny je vybrán jako ukázkový.

Minimální ukázkový scénář předpokládá, že roční emise oxidu uhličitého (CO2) v roce 2100 budou kolem 5,7 Gt (miliard tun). V současnosti se v důsledku spalování fosilních paliv uvolňuje do atmosféry asi 6 Gt.

Dva prostřední ukázkové scénáře předpokládají emise CO2 na konci 21. století ve výši 13,3 resp 13,5 Gt. Rozmezí emisí předpokládaných ostatními scénáři z jejich dvou skupin se však pohybuje od 4,3 Gt do 36,7 Gt.

Podle maximálního ukázkového scénáře by emise CO2 v roce 2100 přesáhly 29 Gt. Taková výše emisí by pravděpodobně vyvolala masové umírání lesů, z jejichž rozkládajících se stromů by se uvolňoval další oxid uhličitý. Živé stromy naopak oxid uhličitý pohlcují.

Někteří vědci práce IPCC zpochybňují a tvrdí, že není jisté, zda ke globálnímu oteplování dochází, či zda je za něj zodpovědná lidská činnost. Ale stanoviska IPCC vyjadřují shodný názor předních světových klimatologů.


reklama

 
Radek Svítil

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist