https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-kolaps-ekosystemu-kvuli-zmenam-klimatu-muze-prijit-jiz-v-tomto-stoleti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Kolaps ekosystémů kvůli změnám klimatu může přijít již v tomto století

6.2.2008 10:00 | LONDÝN/PRAHA (Ecomonitor)
Řada klimatických systémů na celé zeměkouli je pod tlakem a hrozí, že dosáhnou kritického bodu, za kterým již nebude návratu. Důvodem je dopad klimatických změn vyvolaných lidskou činností. Podle britských vědců se zhroucení některých ekosystémů může lidstvo dočkat již v tomto století, píše internetové zpravodajství BBC.
 

Podle práce mezinárodního týmu vědců zveřejněné v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences journal (early edition) by lidé neměli být uklidňováni falešným pocitem, že vyvolané změny budou mít postupný ráz. "Výsledky našich zkoumání ukazují, že množství klimatických systémů může dosáhnout bodu zlomu, tedy své kritické hranice ještě v tomto století, a to kvůli vlivu člověka na klima," řekl BBC Tim Lenton z Východoanglické univerzity, který vedl tým odborníků. "Nejvíce je ohrožen Severní ledový oceán a ledová pokrývka Grónska, ale nejméně pět dalších míst nás může překvapit tím, jak rychle se dostanou na kritickou hranici," dodal.

Velké množství vědců je přesvědčeno, že člověkem způsobené globální oteplování začíná ovlivňovat některé aspekty klimatu Země, píše BBC.

Podle skupiny padesáti vědců jsou však tyto změny jen začátkem mnohem dramatičtějších proměn, pokud budou i nadále změny klimatu pokračovat. Ve shrnutí své studie vědci říkají, že určité množství systémů, které ovlivňují počasí na zeměkouli, by mohlo i kvůli velmi malému zvýšení globální teploty náhle zkolabovat.

Skupina vědců sestavila seznam ekologických systémů, které podle nich budou v tomto století ztraceny v důsledku klimatických změn.

Devět ohrožených míst a čas, který zbývá do kritického okamžiku:

Kolaps ledové pokrývky Severního ledového oceánu - kolem 10 let

Rozpad ledové pokrývky Grónska - kolem 300 let

Kolaps ledové pokrývky západní Antarktidy - kolem 300 let

Kolaps teplo-slaného koloběhu vody v Atlantiku - kolem 100 let

Nárůst interakcí jednotlivých částí celosvětového klimatického systému a jejich kolísání v souvislosti s jevem ENSO (El Nino Southern Oscillation)- kolem 100 let

Kolaps indických letních monsunů - okolo 1 roku

Zelenání pouštních oblastí Sahary/Sahelu a narušení monzunů v Západní Africe - kolem 10 let

Vymizení amazonských deštných pralesů - kolem 50 let

Vymizení severských lesních porostů - kolem 50 let

Podle článku Pallaba Ghoshe BBC Online News 04. 02. 2008


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist