https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-kolem-pruplavu-budou-misto-lesu-vily
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Kolem průplavu budou místo lesů vily

30.3.2005 11:37 | PRAHA/PANAMA CITY (EcoMonitor)
Část tropického deštného pralesa v Panamě, který leží na hranici dvou kontinentů a rozhraní dvou oceánů, je právě na prodej. Ekologičtí aktivisté tvrdí, že podle panamského práva je prodej území stavebním podnikatelům nezákonný, vláda ale s takovým tvrzením nesouhlasí, píše internetové zpravodajství BBC.
 

Panamský průplav. Tato fotografie je zveřejněna pod licencí GNU Free Documentation License (Svobodná licence GNU pro dokumenty). Využívá materiál z článku Wikipedie "Panama Canal"
Foto: /www.wikipedia.org

Téměř 27 hektarů země v bývalé „zóně průplavu“ bylo již prodáno a dalších 100 hektarů čeká vyznačeno na vyšší nabídku ceny. Na větší části pozemků se v budoucnu postaví luxusní vily, zatímco menší část je určená pro komerční i průmyslovou výstavbu. Celá oblast okolo panamského průplavu byla spolu se samotným vodním dílem předána zpět Panamě v roce 2000 Spojenými státy ve více méně nedotčeném stavu a ekologové doufali, že tak zůstane i nadále. „Prodej těchto lesů je nelegální nejméně podle tří zákonů, které explicitně zakazují jejich prodej,“ říká Raisa Banfieldová z místní organizace „Obrana lesů“. A dodává: „Oficiální mapy ukazují, že tato oblast je uzavřená pro stavební rozvoj. Tahle akce je výsměchem právu, které zajišťuje ochranu lesů, a může nastartovat obrovské ničení původních porostů.“

Nicméně podle informací místních úřadů ochrany životního prostředí dává panamské právo státu možnost rozhodnout se, jak naloží s navráceným územím, zda zůstane chráněnou zónou, nebo zda bude rozprodáno jako stavební parcely. V prohlášení stojí také to, že domy budované na již prodané půdě, budou muset dodržet zvláštní omezení, která se zavádějí kvůli možnému nebezpečí ekologických škod. V sousedství totiž leží národní park Camino de Cruses.

Po prvotním odlesnění a zatopení krajiny při budování kanálu v roce 1903 se prales dokázal obnovit i v bohatství biodiverzity. Dalších 97 let pod americkou vojenskou kontrolou pomohlo ochránit zónu kolem průplavu. Samotný kanál je dlouhý necelých 82 kilometrů a chráněná oblast kolem něj má šířku 16 kilometrů. Kvůli ochraně lesů vznikly národní parky, jenže teď se ukazuje, že některé porosty zřejmě neleží uvnitř těchto parků. Podle aktivistů jsou vládní úřady zaslepeny vidinou zisku a nevidí škody, jež to způsobí přírodě.

Volby v Panamě vyhrál v loňském roce nový prezident, Martin Torrijos, především hesly o boji proti korupci a konci neprůhledného klientelismu. „Žádáme prezidenta, aby se na tento problém, který vznikl za jeho předchůdce, zaměřil,“ říká Banfieldová.

Panama, která spojuje úzkou šíjí dva kontinenty, je také velmi důležitým mostem pro ohrožené deštné pralesy, protože spojuje Severní Ameriku s oblastí Amazonie. Přestože plocha panamských lesních porostů pokrývá pouhých 0,05 % zeměkoule, je velmi důležitou zastávkou na cestě migrujících ptáků. Těch je asi 950 druhů - tedy dvakrát více než jich žije v celé Evropě. Panama je také domovem největšího počtu druhů stromů na celém světě. „Jako bio-geografické místo setkávání Severní a Jižní Ameriky a Atlantského a Tichého oceánu rostliny a živočichové v tomto malém regionu deštných lesů vykazují neuvěřitelnou pestrost druhů,“ říká Bill Laurance, ekolog z panamského Smithsonian Tropical Research Institute (STRI).

Podle článku Becky McCall BBC Online News 23. 03. 2005.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist