https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-konec-dotaci-fosilnich-paliv
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Konec dotací fosilních paliv

22.6.2004 14:02 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Jedinou cestou jak dosáhnout zlepšení ekonomické situace chudých zemí je masivní podpora využití obnovitelných zdrojů energie. Podle britské New Economist Foundation (NEF) cena, kterou si vyžádají klimatické změny a nedostatek ropy, znemožní pomoci nejchudším zemím světa.
 

Podle NEF je potřeba skoncovat s podporou fosilních paliv a jaderné energetiky. V průběhu příštích deseti let by měly dvě miliardy nejchudších lidí mít přístup k ekologicky čisté energii. "Obnovitelná energie přináší řešení dvou největších problémů nastávajícího století - chudoby a globálního oteplování," píše se ve zprávě NEF "Cena energie". Zpráva uvádí, že finanční prostředky vynaložené za jediný rok Světovou bankou (WB) na projekty těžby fosilních paliv mohly být investovány do výstavby solárních panelů umístěných v rovníkové poušti, což by přineslo elektrickou energii 10 milionům lidí. Dotace na fosilní paliva, které na celém světě každý rok vyplácejí vlády, by bohatě splatily celkový zahraniční dluh všech zemí subsaharské Afriky a ještě by zbyly miliardy dolarů. Podle NEF dosahuje celková výše dotací částky 235 miliard dolarů, což deformuje ekonomické prostředí a zpomaluje rozvoj obnovitelných druhů energie.

O to horší je, že se dosud do ceny fosilních paliv nezapočítává cena ekologických škod napáchaných jejich spalováním, zejména produkce CO2 jako hlavního skleníkového plynu. Britská vláda odhaduje cenu na 50 - 200 liber na tunu oxidu uhličitého. Andrew Simms z NEF říká: "Naleziště fosilních paliv jsou na celém světě místy korupce a násilí. Spalování způsobuje klimatické změny a ty se stávají překážkami v boji proti celosvětové chudobě. Restrukturalizace našich zdrojů energie je klíčem k ukončení chudoby i předcházení nebezpečí klimatických změn. Množství malých zařízení využívajících obnovitelné zdroje je odpovědí pro člověka i pro životní prostředí."

Podle zprávy NEF by vláda Velké Británie měla přistoupit k programům na rozšíření alternativní energetiky včetně prosazení tohoto tématu v rámci skupiny G8 tak, aby do roku 2010 počet lidí využívající obnovitelné zdroje dosáhl jedné miliardy. Dále by se tento počet měl rozšířit i na nejchudší regiony světa, aby do konce druhého desetiletí 21. století měly k čisté energii přístup dvě miliardy obyvatel. Je třeba změnit práci mezinárodních finančních institucí, které by začaly masivně podporovat obnovitelné zdroje energie v málo rozvinutých státech. Do roku 2008 by měly být ukončeny všechny podpůrné programy Světové banky na těžbu fosilních paliv, vyplácení vládních dotací na uhlí a ropu i na jadernou energii.

Podle článku Alexe Kirbyho BBC Online News 21. 06. 2004.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist