https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-ledovce-v-patagonii-mizi-nejrychleji-na-svete
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Ledovce v Patagonii mizí nejrychleji na světě

21.10.2003 10:55 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Patagonské ledovce na území Chile a Argentiny velmi rychle tají, což způsobuje nárůst hladiny moří, říkají američtí vědci. Podle jejich zkoumání je úbytek tak mohutný, že způsobil každoroční nárůst o 0,04 milimetru vody mezi lety 1974 - 2000. Z celosvětového objemu vody každoročně odpařené z horských ledovců tvoří podíl vody vzniklé v Jižní Americe 9 %.
 

Americký tým publikoval závěry svých zkoumání v časopise Science. Vědci zkombinovali data získaná v únoru 2000 během vědecké mise raketoplánu STS-99 a z průzkumů provedených přímo na místě, ze kterých vycházeli při studii 63 největších ledových plání Patagonie. Odborníci se zaměřili na porovnání úbytku ledové vrstvy mezi lety 1968 - 1975 a od roku 1975 do roku 2000.

Ledovec v jihovýchodní části Aljašky.
Foto: Commander John Bortniak, NOAA Corps

Výzkumy ukázaly celkový úbytek ledových masívů a prudké zrychlení tání mezi lety 1995 - 2000. Během této krátké doby se z ledovců odpařilo množství vody odpovídající ročnímu nárůstu hladiny moří o 0,1 milimetru. Vědci upozorňují na srovnání s horskými ledovci v oblasti Aljašky, které pokrývají více než pětinásobnou oblast a jsou zodpovědné za 30 % ročního nárůstu. Odborný tým, vedený Ericem Rignotem z Jet Propulsion Laboratory americké vesmírné agentury NASA, věří, že dnešní stav ledovcových plání mají na svědomí klimatické změny, které přinesly vyšší teploty vzduchu a méně bohaté dešťové srážky.

Tyto faktory samy o sobě však nejsou dostatečným vysvětlením tak silného zmenšení ledovcové vrstvy. Pravděpodobně jde o unikátní reakci ledovcové oblasti, způsobenou zvláštními podmínkami. "O patagonských ledovcích se hovoří jako o 'ledovcích plodivých'," říká Eric Ringot. "Ledovce ze kterých se často uvolňují kry sjíždějící do jezer v údolí, nebo padající do moře, mají prostě jinou dynamiku než ledovce obklopené pevnou zemí. Ty odtávají jen na vrchní části. Plodivé ledovce jsou mnohem citlivější na klimatické změny a změnu rovnováhy přírodních podmínek, a proto se region stává oblastí nejrychleji mizících ledovců na Zemi."

Podle textu BBC News Online 20. 10. 2003.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist