https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-ledovec-v-patagonii-rychle-ustupuje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Ledovec v Patagonii rychle ustupuje

5.5.2004 10:40 | PRAHA/PUNTA ARENAS (EcoMonitor)
Jedna z předních jihoamerických přírodních turistických destinací, chilský ledovec San Rafael, prudkým tempem ustupuje. Upozornili na to vědci z Velké Británie. Ledovec, který se objevuje v seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO, láká každý rok tisíce návštěvníků, kteří žasnou při pohledu na ledové kry, které se odlomují z přední stěny ledovce a padají přímo do moře.
 

Ale doktor Neil Glasser z waleské univerzity a jeho kolegové říkají, že rychlé tání propuklo kvůli historicky vysoké teplotě vzduchu. Upozorňují, že pokud ledovec couvne dále do vnitrozemí, utrpí turistický ruch. Podle doktora Glassera tento ledovec nepatří jen na stránky Světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO, ale je to také biosférická rezervace a obrovský národní park. Pokud ledovec postoupí údolím dále vzhůru, přestanou se ledové kry odlamovat do laguny San Rafael. Pomine tak do značné míry jeden z důvodů, proč tato lokalita láká tolik návštěvníků.

Teplotní rekordy
Ledovec San Rafael je součástí patagonského severního ledového pole. Je to jeden z nejrychleji se pohybujících ledovců na světě, denně odteče 17 metrů. Lámající se kry padají z nadmořské výšky, která se blíží 3 000 metrů, přímo k hladině moře. Způsobuje to gravitace a hmotnost ohromného množství sněhu.

Vnitrozemský ledovec Perito Moreno, Patagonie, Argentina.
Ilustrační foto: Zdeněk Míkovec

Glasserova kolegyně doktorka Krister Janssonová společně s doktorem Stephanem Harrisonem z oxfordské univerzity mohou ukázat, že přední stěna ledovce ustoupila o jeden kilometr ve srovnání s počátkem devadesátých let. Také odlamování ker ze sedmdesát metrů vysokého ledového útesu se prudce zeslabilo. "Poprvé jsme přijeli před třinácti lety. Lidé na skálu malovali značky, které ukazují, kam až ledovec tehdy zasahoval. Dokonce postavili pozorovatelnu přímo proti přední stěně ledovce z roku 1992," říká doktor Glasser. Letos již hora ledu nikde nedosahuje označeného místa, ustoupila zhruba o kilometr.

Vědci studovali údaje o dešťových srážkách z této oblasti a ty žádné změny za posledních 100 let neukazují. Změnila se ale teplota - vzrostla.

Vzedmutí hladiny oceánů
Vědci připouštějí, že jejich historická data o velikosti a rozloze ledovců jsou nerovnoměrná, poskládaná z útržků. A to se netýká jen Jižní Ameriky, ale skoro celého světa. Přesto záznamy z konce devatenáctého století potvrzují, že se ledovec San Rafael rozprostíral o více než 10 km dále do moře než je tomu dnes. A moréna, ledovcový nános usazenin, se nachází zhruba 12 kilometrů od stávající ledové bariéry. V současné době se britský tým snaží určit dobu jejího vzniku, ale očekává se, že je 3 000 - 5 000 let stará.

Zdá se tedy, že tento ledovec byl poměrně stabilní po dobu až 5 000 let. Během posledních sta let začal náhle ustupovat. Rychlé tání ledovců v oblasti severní Patagonie z posledních let je podle doktora Harrisona důsledkem globálního oteplování. Ledovec San Rafael odráží tento stav. Ledová pole v oblasti Patagonie tají rychleji než ostatní srovnatelné ledové masivy na Zemi. Vědci musí zjistit, zda je to nevyhnutelný důsledek globálních klimatických změn.

V loňském roce američtí průzkumníci pracující v oblasti Patagonie zaznamenali související nepříjemné skutečnosti. NASA provedla studii, kterou publikoval časopis Science. Ta brala v úvahu úbytek ledu v 63 oblastech a srovnávala data ze třech desetiletí. Výzkum ukázal, že tání ledovců bylo příčinou vzedmutí hladiny oceánů o 0,04 mm za rok mezi lety 1975 a 2000.

Podle článku Jonathana Amose, BBC News Online, 27. 04. 2004


reklama

 
Markéta Horáková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist