https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-lepsi-hospodareni-s-jidlem-pomuze-prirode-i-penezenkam
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Lepší hospodaření s jídlem pomůže přírodě i peněženkám

10.2.2009 09:05 | PRAHA/LONDÝN (Ecomonitor)
Typická skotská domácnost každý rok vyhodí jídlo za 410 liber (zhruba 13000 Kč). Podle skotského ministra životního prostředí Richarda Lochheada to znamená ohromujících devět milionů liber za celé Skotsko.
 

Mléko.
Mléko.
Foto: fdcomite/Wikimedia Commons

Skotská vláda se zaměřila v rámci své kampaně Go Greener na snížení objemu vyhazovaného jídla z domácností. Kdyby domácnosti lépe hospodařily, tvrdí vládní program, dala by se více než polovina znehodnocených potravin zachránit. Zhruba 8 % vyhozených potravin nemělo ještě prošlé datum spotřeby a 23 % bylo stále v originálním balení nebo zcela nedotčeno.

Kdyby každý obyvatel Skotska přestal plýtvat s jídlem, dopad na životní prostředí by byl prý stejný, jako kdyby jeden ze čtyř automobilů zmizel ze silnice. Alespoň to tvrdí skotská vláda.

Podle skotského ministra je množství finančních prostředků, kterými se kvůli vyhazování jídla plýtvá, ohromující. Částečně má také vliv na ekonomickou recesi a špatnou ekonomickou situaci celé řady rodin. „A samozřejmě jsou tu i dopady na životní prostředí, vyhozené jídlo končí na skládkách. Zde se stává zdrojem metanu, což je silný skleníkový plyn, jehož působení by nemělo být podceňováno,“ řekl BBC Richard Lochhead. Podle něja končí v odpadkových koších až třetina zakoupených potravin.

Jako řešení nabízí především lepší plánování při nákupu, ale také správné skladování potravin, přípravu takových porcí, které se skutečně snědí a využívání zbytků při vaření dalších jídel. „Lepší hospodaření s jídlem dlužíme budoucím generacím, ale může ulevit i našim dnešním výdajům,“ vysvětlil BBC Lochhead.

Podle článku BBC Online News ze dne 09. února 2008


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist