BBC: Lepší hospodaření s jídlem pomůže přírodě i peněženkám
Mléko.
|
|
Foto: fdcomite/Wikimedia Commons |
Skotská vláda se zaměřila v rámci své kampaně Go Greener na snížení objemu vyhazovaného jídla z domácností. Kdyby domácnosti lépe hospodařily, tvrdí vládní program, dala by se více než polovina znehodnocených potravin zachránit. Zhruba 8 % vyhozených potravin nemělo ještě prošlé datum spotřeby a 23 % bylo stále v originálním balení nebo zcela nedotčeno.
Kdyby každý obyvatel Skotska přestal plýtvat s jídlem, dopad na životní prostředí by byl prý stejný, jako kdyby jeden ze čtyř automobilů zmizel ze silnice. Alespoň to tvrdí skotská vláda.
Podle skotského ministra je množství finančních prostředků, kterými se kvůli vyhazování jídla plýtvá, ohromující. Částečně má také vliv na ekonomickou recesi a špatnou ekonomickou situaci celé řady rodin. „A samozřejmě jsou tu i dopady na životní prostředí, vyhozené jídlo končí na skládkách. Zde se stává zdrojem metanu, což je silný skleníkový plyn, jehož působení by nemělo být podceňováno,“ řekl BBC Richard Lochhead. Podle něja končí v odpadkových koších až třetina zakoupených potravin.
Jako řešení nabízí především lepší plánování při nákupu, ale také správné skladování potravin, přípravu takových porcí, které se skutečně snědí a využívání zbytků při vaření dalších jídel. „Lepší hospodaření s jídlem dlužíme budoucím generacím, ale může ulevit i našim dnešním výdajům,“ vysvětlil BBC Lochhead.
Podle článku BBC Online News ze dne 09. února 2008
reklama