https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-lepsi-vzduch-jen-diky-zdrazeni-benzinu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Lepší vzduch jen díky zdražení benzínu?

5.5.2003 15:43 | LONDÝN (EcoMonitor)
Prudké zvýšení cen pohonných hmot a poplatků za auta je nejúčinnějším zásahem proti emisím oxidu uhličitého, tvrdí dosud nepublikovaná zpráva vypracovaná pro vládu Velké Británie. Text určený pro Ministerstvo životního prostředí, zemědělství a výživy (Defra) doporučuje jako nejlepší cestu ke zlepšení stavu znečištění zvýšit ceny benzínu o 10 % do konce desetiletí a zvednout silniční daň na 600 liber ročně. Nezávislí odborníci dodávají, že by se mělo zavést více silničních poplatků, jako např. londýnské mýtné, díky kterému výrazně poklesly dopravní zácpy.
 

Tato zpráva je mnohými považována za první pokus britské vlády zjistit, jakými prostředky mohou být sníženy škodlivé emise vznikající z přetížené dopravy. Zdá se tedy pravděpodobné, že se Británie spíše přikloní k politice biče, okamžitému zatížení kapsy řidičů, jež k zdlouhavému čekání na technologická zlepšení. Zpráva zřejmě vyprovokuje roztržku mezi ministrem životního prostředí Michaelem Meacherem, který má podobné názory jako předkládané řešení, a ministrem dopravy Alistairem Darlingem, který je velmi opatrný co se týče jakéhokoli zvyšování silniční daně.

Kritici tohoto prohlášení tvrdí, že zdražování automobilismu bude odrazovat řidiče od koupě kvalitnějších a tedy také čistších aut. Rozdíl v silniční dani mezi vozy s nízkými a vysokými emisemi může být až 600 liber. Podle autorů zprávy by to mělo odradit veřejnost od velkých a silně znečišťujících automobilů a naopak výrobce inspirovat k výrobě vozů přátelštějších k životnímu prostředí.

Další prostředky ke snížení emisí skleníkových plynů, o kterých zpráva hovoří, zahrnují "internetová zaměstnání" z domova, tréninkové programy pro řidiče a povinné kontroly hospodárnosti firem ve využití aut a pohonných látek.

Podle článku Simona Montague BBC Online News 30. 04. 2003.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist