https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-letos-se-ocekava-nadprumerna-hurikanova-sezona
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Letos se očekává nadprůměrná hurikánová sezóna

23.5.2006 10:47 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Americký Národní úřad pro oceány a atmosféru (NOAA) předpověděl, že letošní hurikánová sezóna bude "nadprůměrná". Odhaduje, že se vytvoří 13 - 16 tropických bouří, z nichž čtyři budou silné, napsal server BBC.
 

Podle amerických klimatologů letos nedojde k takovým katastrofám, jaké loni způsobil hurikán Katrina. Hurikánová sezóna ve Spojených státech začíná oficiálně 1. června a končí 30. listopadu. Ředitel Noaa Conrad Lautenbacher v pondělí řekl, že jeho úřad předpovídá nadprůměrnou sezónu s 13 - 16 pojmenovanými bouřemi, z nichž se 8 - 10 pravděpodobně stane hurikány. Dále řekl, že 4 - 6 z těchto bouří bude zařazeno do kategorie silných (dosáhnou nejméně kategorie tři).

"Ačkoliv nepředpokládáme, že by se letošní sezóna vyrovnala té loňské, nebo ji dokonce předčila, čísla ukazují, že bude nadprůměrná," řekl podle BBC Lautenbacher na tiskové konferenci. Průměrná sezóna znamená 11 pojmenovaných bouří, z toho šest hurikánů, dva z nich v kategorii silné. Minulý rok vzniklo nebývalých 28 tropických bouří, z 15 se vyvinuly hurikány. Národní úřad pro oceány a atmosféru přitom předpovídal, že vznikne maximálně devět hurikánů.

Conrad Lautenbacher k tomu řekl, že letos na předpovědi výzkumníci strávili tisíce hodin a její přesnost se zlepšila. "Naše pětidenní předpověď je nyní stejně přesná jako třídenní před deseti lety," vysvětlil. Noaa letos v létě spustí webovou stránku, kde budou moci lidé získat aktuální informace o hurikánech, od předpovědí až po odstraňování škod po jejich řádění, napsal server BBC.

Podle článku na serveru BBC ze dne 22. 5. 2006


reklama

 
Hana Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist