https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-monsanto-zaplati-za-uplaceni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Monsanto zaplatí za uplácení

24.1.2005 12:20 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Americká agrochemická společnost Monsanto musí zaplatit pokutu 1,5 milionu dolarů za úplatek nabídnutý indonéskému úředníkovi. Společnost Monsanto přiznala, že jeden z jejích zaměstnanců přede dvěma lety zaplatil jednomu z vyšších představitelů státní správy.
 

Společnost Monsanto se zabývá genetickou manipulací zemědělských plodin.
Ilustrační foto: Jan Stejskal/EkoList
Mimo zaplacení částky musí Monsanto počítat na další tři roky s přísným dohledem nad svým podnikáním ze strany amerických úřadů. Agrochemický gigant údajně uznal plnou zodpovědnost za jednání, které se označuje jako „nepatřičné aktivity“.

Bývalý vedoucí pracovník společnosti Monsanto poskytl pomocí indonéské konzultační společnosti úplatek ve výši 50 000 dolarů vysokému úředníkovi na ministerstvu životního prostředí Indonésie. Pracovník Monstanta uvedl, že konzultační společnost maskovala úplatek tím, že peníze byly vyplaceny jako „konzultační poplatek“. Společnost Monsanto v té době čelila protestům ze strany aktivistů a zemědělců, kterým se nelíbila její snaha uvést v Indonésii na trh geneticky modifikovanou bavlnu. Navzdory vyplaceným penězům státní správa odmítla uvést GMO plodinu na trh bez studie dopadů na životní prostředí. Monsanto také připustilo, že v letech 1997 až 2002 uplácelo další vysoce postavené úředníky.

Firma, která se zabývá genetickou manipulací zemědělských plodin, si prý uvědomila existenci protiprávních postupů v dceřinné společnosti působící v Jakartě v roce 2001. Proto zahájila interní vyšetřování ještě před tím, než informovala americké ministerstvo spravedlnosti a Inspekční úřad pro dohled nad americkým kapitálovým trhem (SEC). Monsanto však stejně čelilo obvinění od obou těchto institucí jak v občanském, tak i v právním sporu. „Společnosti si nemohou vykupovat nejlepší cestu pro jejich obchod uplácením zahraniční státní správy,“ řekl Christopher Wray, náměstek ministra spravedlnosti.

Společnosti Monsanto bylo vedle zaplacení pokuty 1 milion dolarů ministerstvu spravedlnosti uloženo přijmout vnitřní protikorupční pravidla a nadále spolupracovat s vyšetřujícími orgány. Dalších 500 000 dolarů musí Monsanto zaplatit Inspekčnímu úřadu za nabízení úplatků a další obdobné přestupky. Agrochemická společnost prohlásila, že přijímá plnou zodpovědnost za skutky svých zaměstnanců a dodala, že urovná své „předchozí pochybení v Indonésii“ a během celého vyšetřování bude „plně spolupracovat“.

Podle zprávy BBC Online News 07. 01. 2005.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist