https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-motyly-cestovatele-ohrozuji-klimaticke-zmeny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Motýly cestovatele ohrožují klimatické změny

13.11.2003 13:06 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Americký motýl monarcha stěhovavý (Danaus plexippus) v příštích 50-ti letech přijde o své zimoviště z důvodu klimatických změn. Tuto informaci zveřejnili vědci v říjnovém vydání časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.
 

Motýli cestují každý podzim tisíce kilometrů ze Severní Ameriky do Mexika, kde sídlí v zimních měsících v porostech balzámových jedlí. Vědci se obávají, že častější silné průtrže mračen mohu zničit velmi specifické podmínky lesů, pro motýly životně důležité. Monarcha stěhovavý, nebo též královský motýl, má velice komplexní životní cyklus. Během letních měsíců se rodí východně od Rocky Mountains a po té se vydává na podzimní neuvěřitelnou cestu do zimních sídlišť v centrálním Mexiku. Přílet tisíců motýlů se kryje s oslavou tradičního svátku smrti a mnoho obyvatel věří, že poletující motýli představují zemřelé duše jejich předků. Monarchové jsou velmi citliví na změny životního prostředí.

Jejich zimní domov je pouze v jedlových porostech v horách, kde se shlukují ve velkých koloniích kolem kmenů a větví stromů. Chladné, poměrně suché podnebí je pro motýli příznivé, ale nedokáží se vyrovnat s přílišnými výkyvy v počasí. Podle vědců jakýkoli nepřízniví jev v klimatu má okamžitý, velice tvrdý dopad na motýlí populaci. V únoru 1992 jediná bouře zničila 82 % kolonie a když v roce 1981 začal padat sníh nepřežilo 42 % motýlů.

Výzkumníci z univerzity v Minesotě a Kansasu použili technologii zvanou modelace ekologicky vhodných míst k tomu, aby ukázali jak bude motýlí zimoviště vypadat za 50 let. Jejich zkoumání ukázalo, že zatímco teplotní úroveň se v lesích balzámových jedlí nijak zvlášť nezmění, výrazně se zvýší četnost dešťových srážek. To znamená pro monarchy pohromu, protože vlhkost výrazně zvyšuje nebezpečí umrznutí. Plochy vhodné pro zimní pobyt motýlích kolonií se budou nadále zmenšovat, kvůli postupujícímu odlesňování, které má poskytnout volnou půdu pro zemědělské využití. Vědci se obávají, aby tito neúnavní cestovatelé nevymřeli dříve, než se přijde na to, jak je možné, že všechny generace každý rok volí tu stejnou cestu.

Podle textu BBC News Online 10. 11. 2003.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist