https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-mrtva-zona-vmexickem-zalivu-je-nejvetsi-v-historii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Mrtvá zóna v Mexickém zálivu je největší v historii

19.7.2007 09:00 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Mrtvá zóna moře v Mexickém zálivu se letos opět zvětšila. Podle vědců dnes plocha bez života pokrývá více než 17 tisíc čtverečních kilometrů, píše internetové zpravodajství BBC.
 

Žralok tygří (Galeocerdo cuvier)
Foto: National Oceanic and Atmospheric Administration

Mrtvá zóna je oblast pobřežní vody, ve které není téměř žádný život kvůli nedostatku kyslíku. Ten způsobují živiny, jako jsou hnojiva, která se dostávají do vod Mexického zálivu a povzbuzují k růstu sinice a řasy. Ty pak ubírají životodárný kyslík vodním živočichům.

Objem živin, které se do moře vylévají z velkých řek, jako je Mississippi, se za posledních padesát let ztrojnásobil. Velmi časté jsou v těchto vodách útoky žraloků. Ti, stejně jako vysoce pohyblivé ryby, dokážou přežít i ve vodách pro ostatní nehostinných. Živočichové, kteří se nepohybují, se prostě udusí.

„Čekal jsem, že údaje z letošního léta budou nejvyšší v historii, protože údaje o množství dusičnanů z letošního května, kritického měsíce pro možné rozšíření mrtvé zóny, byly velmi vysoké,“ řekl BBC Eugene Turner z univerzity v Louisianě. „Velké množství dusičnanů zřejmě souvisí s větším množstvím intenzivně obhospodařovaných zemědělských ploch, včetně plodin pro výrobu biopaliv, s nezvyklým počasím nebo se změnami hospodaření na polích,“ dodal. Turner je jedním z vědců, kteří pracují na projektu modelování mrtvé zóny, který platí americký Národní úřad pro výzkum oceánů a atmosféry (NOAA).

Obsah dusičnanů je tak vysoký, že se oblast bez mořského života možná rozšíří až na 22 tisíc kilometrů čtverečních, to je téměř jednou tolik než před rokem 1990. Nicméně jedna silná sezóna bouří může tento předpoklad zcela změnit. Silné bouře dokážou smísit mořskou vodu a přivést do pobřežních oblastí vodu okysličenou. Bouře také naředí obsah dusičnanů a zmenší plochy porostlé řasami.

Podle OSN se problém s mrtvými zónami v mořích stává celosvětovým, jak se zvyšuje intenzita zemědělské činnosti na celé planetě. Podle její studie Global Environment Outlook z roku 2003 se sezónní plochy bez mořského života od roku 1960 zdvojnásobily každých deset let, píše BBC.

Podle článku BBC Online News ze 17. 07. 2007


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist