https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-nemecko-chce-vyradit-jaderne-reaktory-kritici-nesouhlasi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Německo chce vyřadit jaderné reaktory, kritici nesouhlasí

2.3.2005 11:21 | PRAHA/BERLÍN (EcoMonitor)
Ambiciózní německý plán počítá s vyřazením jaderné energetiky do roku 2020 a zároveň se snížením závislosti na fosilních palivech. To všechno kvůli naplnění Kjótské dohody. Nicméně kritici předpovídají jiný dopad - energetickou krizi.
 

Německá vláda doufá, že se jí podaří zlomit závislost země především na uhlí, které v současné době produkuje polovinu spotřebovávané energie. Emise pocházející ze spalování by se měly snížit o 40 % vzhledem k úrovni roku 1990, což také požaduje Kjótská dohoda. Jenže země se ve stejném období chce zbavit i svého jaderného programu a ukončit jej do roku 2020. Mnozí energetici, včetně zastánců obnovitelných zdrojů energie, v tom vidí zásadní rozpor. "Faktem je, že jaderné elektrárny neprodukují žádné emise CO 2," řekla BBC Petra Ulmannová ze společnosti E.ON, která provozuje několik jaderných provozů. "Díky jaderným reaktorům ušetříme v Německu 170 milionů tun CO 2 ročně. Když je zavřeme, tak jedinou alternativou zůstane uhlí."

Tvůrcem radikální německé koncepce energetiky je ministr životního prostředí Jürgen Trittin. "Naším cílem je vyřadit jadernou energetiku, rozšířit získávání energie z obnovitelných zdrojů a zvýšit účinnost fosilních paliv," říká Trittin. "Věříme, že bude možné, abychom v roce 2020 vyřadili jádro a zároveň byli schopni splnit závazky o 40% snížení emisí oxidu uhličitého oproti roku 1990. Podle v tuto chvíli platné legislativy, by mělo všech devatenáct německých reaktorů ukončit činnost ke svým dvaatřicátým narozeninám. V prvním z nich, Stade v blízkosti Hamburku, již byla zastavena reakce a elektrárna čeká na vyřazení z provozu. Zdroj energie, který by měl jádro nahradit, bude především vítr, do nějž chce vláda investovat.

Německo již dnes produkuje 40 % celosvětové energie vyrobené větrnými rotory a doufá, že v roce 2010 dosáhne hranice, kdy 12,5 % spotřeby energie pokryje právě elektřina vyrobená z větru. V zemi se nachází 16 000 větrných stožárů, většina z nich na severu v blízkosti hranic s Dánskem, včetně nejvyššího stožáru na světě (vlastníkem je společností Repower). Jmenuje se 5m, což je zkratka pro 5 megawatt, a jeho vrtule má průměr 126 metrů. Jediná větrná turbína dokáže zásobovat elektřinou 4 500 domácností. Podle společnosti Repower se jedná o prototyp turbín umístěných v pobřežních vodách.

Ačkoli by se mohlo zdát, že ředitel Repoweru, Fritz Varenholt, bude podporovat myšlenku vyřazení jaderných reaktorů z provozu, on naopak volá po odložení takového plánu. "Není nijak prozíravé zavřít stávající jaderné elektrárny," řekl pro One Planet. "Jaderné reaktory vyrobí celou třetinu elektrické energie. Navrhuji, aby se fáze postupného vyřazování posunuly o pět až osm let. Díky tomu získáme čas, abychom mohli zdokonalit výrobu energie z obnovitelných zdrojů." Podle něj bude mít takový postup i podporu většiny obyvatel Německa. "Myslím, že tady panuje obava, že nebudeme schopni nahradit takový úbytek zdrojů energie," vysvětluje Fritz Varenholt. Podle něj je důležitým faktem také cena energie, která obvykle odradí každou vládu od velkých změn. Nicméně v případě odstavení velkého zdroje energie, jaký jaderné reaktory představují, zřejmě bude nutné zvýšit dovoz energie ze zahraničí.

Podle textu BBC Online News 25. 02. 2005.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist