https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-nove-navrhy-k-obchodu-se-zviraty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Nové návrhy k obchodu se zvířaty

16.6.2004 11:57 | PRAHA/ŽENEVA (EcoMonitor)
Mezinárodní organizace ochránců přírody se rozhodly zaměřit na monitoring obchodu s ohroženými druhy vzhledem k tomu, že se objevilo 50 nových návrhů a dodatků ke stávajícím dohodám. Návrhy obsahují i žádosti Namibie o zmírnění zákazu obchodu se slonovinou a Japonska, které žádá úlevy v lovu plejtváků malých. Jiné země naopak žádají přísnější ochranu pro druhy, se kterými se dnes výhodně obchoduje.
 

Konvence o mezinárodním obchodě s ohroženými druhy (CITES) začne o nových návrzích vlád členských zemí jednat v nejbližší době, aby žádosti byly připraveny k předložení na říjnovém zasedání v Bankoku. Obchod se vzácnými zvířaty a rostlinami je obrovsky výdělečný, odhady ročních příjmů se pohybují v řádu miliard dolarů.

Od roku 1997 byl obchod se sloními kly omezen na pouhý prodej ze stávajících zásob. Namibie by však ráda získala povolení k vývozu dvou tun vzácného materiálu ročně. Vědci pracující pro CITES potvrdili, že zdejší sloní populace působí dojmem, že se jí dostává velmi dobré péče i ochrany. Nicméně povolení prodeje v jedné zemi může mít nebezpečný dopad na slony žijící jinde, což se musí brát v úvahu.

Mezitím Japonsko znovu žádá odvolání zákazu lovu plejtváka malého. Tento požadavek bude podle členů dohody zřejmě rychle smeten ze stolu, protože politika CITES musí být shodná s postojem Mezinárodní velrybářské komise (IWC), která dohlíží nad dodržováním úplného zákazu komerčního lovu velryb.

Z padesáti návrhů, které by jejich předkladatelé rádi včlenili do Konvence, jich však přes polovinu navrhuje rozšíření stávající ochrany živočišných druhů. Mnoho zemí má zájem o přísnější postup proti obchodu se zvláště výnosnými druhy živočichů. Například Spojené státy i Evropská unie by chtěly lépe chránit populaci pyskouna obrovského, jehož je v současnosti ještě v oceánech hojnost, ale odborníci jsou přesvědčeni, že začíná být ohrožena intenzivním výlovem.

Podle textu BBC News Online 14. 06. 2004.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist