https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-obyvatele-britskych-pobrezi-vyhaneji-klimaticke-zmeny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Obyvatele britských pobřeží vyhánějí klimatické změny

25.10.2004 12:07 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Ztráta domovů i majetku kvůli postupujícímu moři ohrožuje obyvatele pobřežních oblastí Velké Británie. Že zřejmě dojde k velkým klimatickým změnám během následujících let a desetiletí, to vědci tvrdí již delší dobu. Pro některé lidi je však tento problém bezprostřední již dnes.
 

Obce a jejich obyvatelé na východním a jižním pobřeží jsou vydáni na milost a nemilost moři. Například 26 domů v Happisburghu, vesnici v hrabství Norfolk, museli jejich obyvatelé opustit kvůli erozi skalních stěn, na kterých byly postaveny. Obec Aldeburgh v hrabství Suffolk se mohla stát ostrovem, kdyby nebyly vybudovány zábrany proti mořským vlnám. Eroze trápí i další místa ve Skotsku, oblíbenou turistickou oblast Fife coast, města Aberdden a Kirkcaldy. V dubnu vyhlásili zástupci Projektu ochrany pobřeží a předcházení škodám způsobeným záplavami (FFCDP), že je potřeba masivnějších investic do ochrany před záplavami, protože stále více staveb a sídel se dostává do ohniska ohrožení. Projekt sdružuje šedesát odborníků jak z řad klimatických vědců, tak techniků a ekonomů.

Mnozí z nich jsou přesvědčeni, a také v tom smyslu referují ve vládní zprávě, že zvyšující se tempo pobřežní eroze má úzkou souvislost s klimatickými změnami. Vědci předpokládají, že zvýšená hladina oceánů bude stále častěji ohrožovat nižší části pobřeží, především bouřemi spojenými s prudkým vlnobitím. Zpráva odhaduje, že když investice zůstanou na současné výši, jedna třetina existujících zábran pobřeží bude v příštích letech zcela zničena, čímž se velká část východního pobřeží Anglie ocitne v nebezpečí. Odpovědnost za ochranu pobřeží spadá pod Ministerstvo životního prostředí, výživy a záležitostí venkova (DEFRA) a Agenturu životního prostředí.

Celkovou strategii ochrany proti vzrůstající hladině moře řídí ministerstvo a každoročně za ni zaplatí kolem 500 milionů liber. Mluvčí ministerstva řekla BBC Online News: „Vláda nemá ze zákona žádnou povinnost uvolnit peníze na tyto problémy. Když se tak rozhodne, bude to proto, že toto téma je sociálně i ekonomicky důležité. Zdroje, které jsou k dispozici, jsou omezené. V celé zemi žije několik skupin obyvatelstva, které se ocitly v tísni a naší prioritou je utratit peníze efektivně.“ Ministerstvo rozhoduje podle několika kritérií, do kterých oblastí by měly jít nejvyšší dotace. Základem rozhodování je ekonomický přínos regionu, počet obyvatel a dopady záplav na životní prostředí. „Musíme být připraveni, až se kvůli klimatickým změnám hladina moře skutečně zvedne,“ dodává tisková mluvčí.

Podle Agentury životního prostředí se musí zabránit výstavbě budov v záplavových oblastech a musí se změnit využívání země tak, aby mohla absorbovat větší množství vody. „Budeme i nadále budovat zábrany kvůli ochraně pobřeží i ochraně před povodněmi, ale musíme také najít nový způsob protipovodňové politiky, který by mohl trvalým způsobem ochránit obyvatele i jejich majetky,“ uzavírá mluvčí Agentury životního protředí.

Podle článku Alexis BBC News Online 20. 10. 2004.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist