https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-oceany-vazou-mene-oxidu-uhliciteho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Oceány vážou méně oxidu uhličitého

23.10.2007 08:20 | PRAHA/LONDÝN (Ecomonitor)
Množství oxidu uhličitého, který absorbují světové oceány, se snižuje. Tvrdí to vědci z Východoanglické univerzity. Ti provedli více než 90 tisíc měření pomocí lodí vybavených automatickými přístroji, píše internetové zpravodajství BBC.
 

Výsledek jejich desetiletého výzkumu v severním Atlantiku ukazuje, že absorpce oxidu uhličitého se od poloviny let devadesátých do let 2000 až 2005 snížila o polovinu. Podle vědců jsou závěry zkoumání publikované v časopise Journal of Geophysical Research překvapivé a velmi varovné. Znamená to totiž, že by mohla nastat doba, kdy budou světové oceány emisemi skleníkových plynů zcela naplněny, píše BBC.

Analytik životního prostředí stanice BBC Roger Harrabin prohlásil: „Vědci netuší, zda je tato změna způsobená klimatickými změnami, nebo jde o přirozený výkyv.“ Podle něj však výzkum ukazuje na možnost, že oceány prostě nebudou schopné další emise přijímat. To by znamenalo, že všechny skleníkové plyny skončí v atmosféře, což by vedlo k dalšímu ohřívání planety.

Všechny emise oxidu uhličitého se sice do atmosféry vypouštějí, ale jen zhruba polovina zůstává v jejích vyšších vrstvách. Zbytek se ukládá v oceánech, nebo se váže v zemské biosféře. Oceány i biosféra pohltí zhruba stejné množství oxidu uhličitého, píše internetové zpravodajství BBC.

Podle článku v BBC Online News ze dne 20. 10. 2007


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist