https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-oxid-uhlicity-v-oceanech-muze-poskodit-podmorsky-zivot
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Oxid uhličitý v oceánech může poškodit podmořský život

19.7.2004 10:26 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Podle vědců absorbovalo moře skoro 50 % oxidu uhličitého, který lidstvo vypustilo do atmosféry během posledních 200 let. V důsledku toho úroveň skleníkových plynů v atmosféře vůbec není tak vysoká, jak by mohla být. Silné koncentrace oxidu uhličitého v oceánu mění jeho chemické složení a ztěžují některým mořským živočichům tvorbu krunýře či skořápky. Výzkum byl publikován tento týden v časopise Science.
 

Průmyslový věk
Od počátku průmyslové éry kolem roku 1800 vzrostlo množství oxidu uhličitého (CO2) v atmosféře z 280 ppm (parts per million) na 380 ppm. Přestože se hodnoty zdají být vysoké, mnoho vědců bylo překvapeno: oxidu uhličitého v atmosféře bylo jen kolem poloviny z celkového množství, jenž bylo do ovzduší vypuštěno.

Během následujícího desetiletého mapování a měření vědci "chybějící" oxid uhličitý objevili - pohltilo ho moře. Christopher Sabine z Národní asociace pro oceány a atmosféru se sídlem v Seattlu (NOAA) vysvětluje: "Oceán odstranil 48 % veškerého oxidu uhličitého, který se uvolnil do atmosféry kvůli spalování fosilních paliv a výrobě cementu." Kdyby oceán mezi lety 1800 a 1994 nepohltil 118 miliard kubických tun uhlíku, úroveň CO2 ve vzduchu by byla o 55 ppm větší, než se běžně pozoruje.

Mořská chemie
Tento jev možná zpomalil globální oteplování, ale také vedl ke změnám v chemickém složení mořské vody. Podle Richarda Feelyho a jeho kolegů z NOAA může tato skutečnost velmi zkomplikovat život některým podmořským živočichům, kteří si tvoří krunýř či skořápku.

Korály, měkkýši a některý plankton získávají z mořské vody uhličitanové ionty ke stavbě svého krunýře z uhličitanu vápenatého. Ale zatímco koncentrace CO2 ve vodě roste, koncentrace uhličitanových iontů klesá. To znamená, že organismům chybí materiál na stavbu jejich schránek.

Vědecký tým profesora Feelyho tvrdí, že v oblastech, kde je koncentrace oxidu mimořádně vysoká, se mohou krunýře živočichů vlastně začít rozpouštět a zaniknout. "Na základě našich současných poznatků se zdá, že úroveň mořského CO2 roste, kosterní růst vápenatého planktonu bude ale zeslaben - jako výsledek vlivů oxidu uhličitého na vápenatění," sdělila spoluautorka studie Victoria Fabry z Kalifornské státní univerzity.

Nerovnoměrné rozložení
Tento účinek ale není doložen ve stejné míře po celém oceánu. Průzkum odhalil, že zanikání CO2 je spíše nerovnoměrné. Protože oxid uhličitý se do vody dostává výměnou plynů na povrchu - a protože oceán má sklon prolínat pomalu - většina CO2 byla nalezena blízko hladiny nebo v mělkých mořích. Profesor Sabine dodává: "Okolo poloviny antropogenního oxidu uhličitého, který oceán nasál během posledních 200 let, lze nalézt v jeho horní 10% vrstvě." To znamená, že největší nepříjemnosti čekají tvory žijící ve skořápce v povrchových vodách.

Profesor Sabine odhaduje, že v časovém měřítku několika tisíc let skončí v oceánu okolo 90 % antropogenních emisí CO2. V této souvislosti je ale klíčové sousloví "několik tisíc" let. V kratším časovém horizontu se oceán může stát méně výkonným úložištěm CO2, protože povrchové vody jsou stále více nasyceny. Co to bude znamenat pro zemské klima a pro mořský ekosystém, není dosud zcela jasné. Podle výzkumníků by budoucí studie o uhlíku v oceánech měly odhadnout tyto mechanismy zpětné vazby tak, abychom mohli stanovit budoucí roli oceánu jako místa ukládání oxidu uhličitého.

Podle článku BBC, 15. 7. 2004


reklama

 
Markéta Horáková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist