https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-podpora-letecke-dopravy-znemoznuje-snizit-skodlive-emise
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Podpora letecké dopravy znemožňuje snížit škodlivé emise

17.3.2004 12:00 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Představa vlády Velké Británie o dalším rozšiřování letecké dopravy je v přímém rozporu s její vlastní politikou snižování škodlivých emisí. V pondělí to oznámil parlamentní výbor pro životní prostředí. Poslanci poukazují na fakt, že obrovský objem skleníkových plynů, které se odstávají do ovzduší při provozu letadel, znemožňují dosáhnout cílů vládního plánu na snížení znečištění.
 

Poslanci dolní komory parlamentu obvinili zástupce ministerstva dopravy, že nedokázali nijak vyřešit problém obrovského znečištění způsobeného leteckou dopravou. Podle nich není ministerstvo schopné dodržovat svoji politiku vůči společnostem provozujícím leteckou přepravu, ani skutečně snižovat produkci skleníkových plynů. Ministerstvo doufá, že růst v leteckém průmyslu podpoří ekonomickou úspěšnost celé země. Jenže na stejné období plánuje vláda Tonyho Blaira snížení objemu vypouštěných skleníkových plynů o 60 %. Zpráva výboru ochrany životního prostředí tvrdí, že vládní předpoklady nepočítají s tím, jak poměrně rozsáhlý rozvoj letectví ovlivní konečná čísla. Poslanci odhadují, že maximální snížení objemu, jestliže dojde k růstu letecké dopravy, bude kolem 35 %.

Poslanecký výbor nařkl úředníky ministerstva dopravy z toho, že záměrně zakrývá o jak důležitý problém jde. Poukazuje také na fakt, že zde panuje velmi silný rozpor mezi vládní politikou, která odrazuje matky od toho, aby vozily svoje děti do školy osobním automobilem, zatímco nabádá své občany, aby co nejvíce využívali super levných letenek pro krátké dovolené. Poslanci navrhují, aby vláda zavedla daň z přidané hodnoty na letenky, nebo zvážila zavedení nových poplatků na emise způsobené leteckou dopravou. Vláda již dříve oznámila záměr zvýšit výši poplatků za přistání u "starších a špinavějších" letadel. Podle vlády je potřeba najít rovnováhu mezi ohledy na životní prostředí a potřebou klientů leteckých společností.

Podle textu BBC Online News 15. 03. 2004.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist