https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-samostatne-bydleni-napomaha-globalnimu-oteplovani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Samostatné bydlení napomáhá globálnímu oteplování

6.1.2004 11:41 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Lidé, kteří rádi často pořizují nejnovější domácí přístroje, působí spolu se snižujícím se počtem obyvatel domácnosti obrovské, a přitom zcela nepovšimnuté problémy celosvětovému klimatu. I když továrny vyrábí stále více energeticky šetrných spotřebičů, pořizují-li si jich domácnosti velké množství, jejich ekologický benefit se setře. Tvrdí to zpráva holandského vědce Jana Kooijmana vypracovaná pro britský obalový průmysl.
 

Podle Kooijmana je potřeba výrazně změnit životní styl, aby se zmírnil negativní dopad na životní prostředí. Lidé by měli snížit spotřebu tepla a vody, méně používat osobní automobily, méně využívat leteckou dopravu a žít ve větších společných domácnostech. Současný životní styl mladých Evropanů, kteří žijí sami, dělá celý problém spotřeby ještě horší, protože každá domácnost potřebuje stovky základních věcí - od zubní pasty, přes chemické přípravky na záchod, kuchyňské nože až po hodiny. Každá z těchto věcí se při výrobě podílí na produkci skleníkových plynů.

Ačkoli podle průzkumů lidé věří, že nejvíce pomohou přírodě, když budou třídit odpady a výrobky se budou recyklovat, holandský vědec to ve zprávě pro britský průmysl označil za mýtus. I když recyklace samozřejmě životnímu prostředí pomáhá, rozumná spotřeba vody, pěší chůze, jízda na kole nebo využívání veřejné dopravy namísto jízdy automobilem, představují podle Kooijmana daleko větší pomoc životnímu prostředí. Lidé to sice myslí dobře, ale když odvezou prázdné lahve do kontejneru autem, vyplýtvají daleko více energie, než kolik ušetří jejich recyklací. Snížením teploty v bytě o dva stupně ušetří téměř stejné množství energie, která je potřeba k výrobě všech obalů, kolik spotřebuje průměrná rodina za rok. Podle Kooijmanových propočtů by rodina, která vymění automobil s pohonem na všechna čtyři kola za normální vůz, ušetří energie jako kdyby 400 let recyklovala skleněné lahve.

Obalový průmysl v Británii se zprávou cítí dotčen, protože podle něj podrývá jeho snahu o zlepšení životního prostředí. Vláda zprávu nijak nekomentovala. Stranou tak zůstává nevyřčené, že hlavními faktory, které ovlivňují klimatické změny, jsou životní styl a vzrůstající ekonomika.

Podle textu BBC Online News 30. 12. 2003


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist