https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-staty-g8-pozaduji-bezpecnejsi-tankery
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Státy G8 požadují bezpečnější tankery

28.4.2003 15:02 | PRAHA/PAŘÍŽ (EcoMonitor)
Ministři životního prostředí nejbohatších zemí volají po přísnější kontrole stavů ropných tankerů. Obávají se opakovaní katastrofy z loňského listopadu, kdy ropa z tankeru Prestige zamořila oblast evropského pobřeží Atlantiku.
 

Tato nehoda jen potvrzuje potřebu nových, přísnějších pravidel bezpečného provozu lodí i ochrany před znečištěním, říká závěrečné usnesení třídenní schůzky v Paříži. Jednání se sem muselo přesunout ze středověkého města Angers kvůli obavě před protestujícími aktivisty, kteří se zde shromáždili.

Prestige šel ke dnu v blízkosti provincie Galicia na severovýchodě Španělska s nákladem 77 000 tun ropy. Chemická látka, která se dostala do moře, zamořila pás pobřeží až do oblasti jihozápadní Francie. Rada ministrů požádala Mezinárodní námořní organizaci (IMO), aby vytvořila povinný fond pro dopravce ropy, ze kterého se bude financovat odškodnění obětem havárií i škody na životním prostředí. Podle G8 by státy organizované v IMO měly rychle zavrhnout starý typ jedno-obalových nádrží, které jsou nebezpečné životnímu prostředí a dát přednost plavidlům s dvojitě zabezpečenými tanky.

Delegace zemí G8 se podle korespondentů vyhnuly tématům, které rozdělují Evropu a Spojené státy a ani nekomentovali Kjótský protokol. Přesto přijaly prohlášení, ve kterém se mluví o nutnosti snížit produkci skleníkových plynů, ve smyslu Dohody o klimatických změnách OSN. Bohužel ale neobsahuje žádné konkrétní návrhy.

Podle článku BBC News Online 27. 04. 2003.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist