https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-staty-kaspickeho-more-podepsaly-smlouvu-o-ochrane-zivotniho-prostredi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Státy Kaspického moře podepsaly smlouvu o ochraně životního prostředí

6.11.2003 14:05 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Pět států, jejichž hranice leží na území Kaspického moře, podepsalo v Íránu koncept dohody, která by měla ukončit současné ničení křehkého ekosystému tohoto moře. Smlouva, výrazně podporovaná OSN, zavazuje Ázerbajdžán, Irán, Kazachstán, Rusko a Turkmenistán ke krokům, které mají snížit množství použité vody z domácností i průmyslových odpadů vypouštěných do moře.
 

Dohoda by měla ukončit deset let trvající spory o využívání zásob ropy a zemního plynu těžené v oblasti Kaspického moře. V New Yorku přivítal podpis generální tajemník OSN Kofi Annan jako velmi důležitý krok vpřed pro celou oblast. "Podpisem tak důležitého dokumentu státy našeho regionu potvrdily pevné odhodlání chránit překrásné a na zdroje bohaté Kaspické moře," komentoval Iránský viceprezident Masoumeh Ebtekar.

Skládky toxického odpadu, ropné skvrny, splašky ze zemědělské produkce a intenzivní lov za hranicí udržitelného vývoje, především kvůli vývozu kaviáru chytaných jeseterů, to všechno způsobuje vážný pokles kvality životního prostředí. Navíc se Kaspické moře v brzké budoucnosti stane základnou, odkud bude potrubím proudit ropa do Evropy. Světová banka poskytla úvěr 300 milionů dolarů pokračující výstavbě ropovodu, který povede z ropných polí v Ázerbajdžánu, přes Gruzii do tureckého středozemního přístavu Ceyhan. Podle stavebních firem, má jít o nejdelší zařízení svého druhu na světě. Konstrukce je již téměř ze 40% hotová a první dodávka surové ropy by měla potrubím proudit v roce 2005. Podle informací Světové banky je nebezpečí, které představuje ropovod pro životní prostředí na nejnižší možné úrovni.

Podle textu BBC Online News 05. 11. 2003.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist