https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-svet-dokaze-odvratit-oteplovani-a-nebude-to-drahe-prohlasil-britsky-vedec
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Svět dokáže odvrátit oteplování a nebude to drahé, prohlásil britský vědec

5.11.2004 10:24 | PRAHA/BERLÍN (EcoMonitor)
Svět dokáže odrazit nebezpečí globálního oteplení mnohem levněji než si většina lidí myslí, říká britský vědec. Podle Johna Schellnhubera z University of East Anglia by měly celkové náklady na odvrácení klimatických změn dosáhnout maximálně 0,3 % celosvětového HDP.
 

John Schellnhuber přednesl svoje teze na konferenci v Berlíně. Podle něj může svět zabránit těm nejhorším katastrofám, ale v případě skleníkových plynů neexistuje jednoduché řešení. Pro úspěch musí lidstvo přijmout celou řadu dílčích řešení a kombinovaných opatření. Na vědecké konferenci nazvané „Klimatické změny: Výzva ke společnému řešení“ představil Schellnhuber seznam patnácti možných postupů, díky nimž by došlo ke snížení emisí oxidu uhličitého, hlavního skleníkového plynu, který se rozšiřuje kvůli lidské činnosti. Podle návrhů by se měla využívat ekologická vozidla, zachycovat emise CO2 v místech jejich vzniku. Kde je to možné, mělo by se nahrazovat uhlí, ropa a zemní plyn jinými zdroji energie. Důležité je i zastavení rozsáhlého odlesňování a zavádění takového druhu zemědělství, které nebude přispívat k uvolňování skleníkových plynů.

John Schellnhuber prosazuje kontroverzní myšlenku: nahradit využívání uhlí jadernou energií. Britský vědec prohlásil, že celková cena za preventivní opatření v boji proti nejhorším dopadům klimatických změn dosáhne 0,3 až 0,5 % celosvětového hrubého domácího produktu.

Podle Schellnhubera bude nutné, aby se města stala „více robustní a méně křehká“, aby dokázala odolat podmínkám zhoršeného klimatu. Koncentrace CO2 v atmosféře vzrostla o 30 % od preindustriální doby a zastavila se na dnešním počtu 380 částic na milión (ppm). „Takový nárůst zeměkoule nezaznamenala dva miliony let. Koncentrace CO2 může narůst na 1000 ppm až 2100 ppm, když nedojde k žádným opatřením,“ prohlásil John Schellnhuber.

„Zdvojnásobení koncentrace CO2 způsobí nárůst teploty zemského povrchu o 1,5 až 6°C. Současné odhady předpokládají, že nejpravděpodobnější je nárůst o 3°C. Přitom nejvyšší průměrné oteplení před tím, než začaly působit důsledky lidské činnosti, činil 1,5°C,“ dodal John Schellnhuber .

Podle článku Alexe Kirbyho BBC News Online 03. 11. 2004.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist