https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-trvaly-led-v-arktide-taje-nebyvalym-tempem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Trvalý led v Arktidě taje nebývalým tempem

15.9.2006 09:35 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Satelitní snímky NASA ukazují překvapivé změny ledového pokryvu Arktidy za poslední dva roky. Plocha „trvalého“ ledu, tlusté vrstvy zmrzlé vody, která zůstává po celý rok, se zmenšila o 14 %. To je zhruba stejná rozloha, jakou zabírá Pákistán nebo Turecko.
 

Několik posledních desetiletí pozorují vědci úbytek letního ledu o 0,7 % každý rok. Drastické tání možná souvisí s neobvyklým chováním větru, které vědci objevili v roce 2005, i když příčinou mohou být i rostoucí teploty. Studii vědci publikovali v Geophysical Research Letters. Arktida se otepluje dvakrát rychleji něž zbytek světa. Současné studie ukazují, že plocha ledu, který pokrývá v létě Arktidu, je každým rokem menší a vrstva zmrzlé vody tenčí. Satelitní snímky ukázaly, že loňský rok byl v tomto smyslu nejhorší od roku 1978.

Poslední výzkum vedený Sonem Nghiemem z laboratoře NASA pro proudové pohony v Kalifornii ukazuje malé rozdíly mezi plochou letního a trvalého ledu. Vrstva trvalého, případně několikaletého ledu je až tři metry silná a vydrží déle než jedno léto. Oproti tomu „sezónní“ led, který je tenčí a daleko snadněji taje, vydrží jen jednu zimu, než se vzdá letnímu slunci. „Trvalý led obsahuje méně soli,“ vysvětlil Nghiem zpravodajství BBC. „Je to led ze sladké vody, je v něm mnohem více bublin a na povrchu bývá obvykle tvrdší. Radarem lze rozeznat rozdíl mezi oběma typy“.

Právě použitím radaru na satelitu NASA získali vědci snímky, které ukazují, že od října 2004 do března 2006 došlo k plynulému úbytku ledu. Když výzkumníci srovnali čísla pro zimní slunovrat na severní polokouli (21. prosince) z let 2004 a 2005, ukázaly se obrovské rozdíly. „V předcházejících letech jsme také pozorovali různé změny, jenže byly daleko menší a týkaly se jen některých míst,“ řekl Nghiem. „Jenže rozdíly mezi lety 2004 a 2005 jsou obrovské.“ Plocha trvalého ledu se zmenšila o 730 000 kilometrů čtverečních s obrovskými ztrátami ve Východní Arktidě (sever Ruska a Evropy) a s malými nárůsty v Západní Arktidě (na severu amerického kontinentu a Atlantiku).

Podle Sona Nghiema dosahoval dlouhodobý úbytek ledu v předcházejících letech hodnot 6,4 až 7,8 % za desetiletí. „Teď jsme naměřili 14 % úbytku za jediný rok, to je osmnáctkrát více než při předchozích měřeních.“

Podle textu Richarda Blacka BBC Online News 14. 09. 2006.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist