BBC: Úroda rýže klesá kvůli oteplování planety
Stoupající poptávka
Světová produkce rýže musí stoupat alespoň o procento ročně, aby uspokojila požadavky rostoucí populace naší planety. Mnoho odborníků se domnívá, že jedinou cestou, jak dosáhnout tohoto objemu, je zlepšit produktivitu stávajících polí. Alternativa - pěstovat více plodin - by mohla znamenat významný zásah do přírodních ekosystémů. Ale může úroda rýže naplnit takový požadavek? Pokud je nový výzkum pravdivý, asi ne.
Skupina výzkumníků odjela na Filipíny, aby monitorovala výnosy rýže pěstované vedle meteorologické stanice. Protože rýže i meteorologická stanice byli velmi těsní sousedé, bylo pro badatele možné najít souvislost mezi měnící se produktivitou a kolísáním teploty. Zjistili, že průměrná denní teplota, která se od roku 1979 zvýšila o 0,35 °C, má malý vliv na produktivitu. Ale objevili silnou vazbu mezi rostoucími nočními teplotami - které vzrostly o působivých 1,1 °C za 25 let - a klesající úrodou rýže.
Horké noci versus více slunečných dní
Autoři věří, že tomu tak je, protože v horkých nocích věnuje rýže více energie na buněčné dýchání a méně na růst. Jedním z členů vědeckého týmu byl i Kenneth Cassman z Nebraské univerzity, který upřesňuje vliv denních a nočních teplot. Zdá se, že nárůst teploty během dne je tak malý, že nevidíme rozdíl v produkci. Nebo je možné, že klima směřuje k nárůstu počtu slunečných dní a to vede k vyšší míře fotosyntézy, která zrychluje růst. To je podle něj faktor, který brzdí zpomalování růstu a pokles úrody..
Přestěhujte se na sever
Vědci se obávají, že kvůli globálnímu oteplování bude stále těžší nakrmit rostoucí populaci naší planety. Počítačové modely klimatických změn naznačují, že noční teploty budou nadále růst rychleji než denní, a to o několik stupňů Celsia během následujících desítek let.
To je špatná zpráva pro rýži, protože ta roste hojně v tropických oblastech, velmi blízko k horní hranici svého teplotního rozmezí. Mírný nárůst teploty tak může přinést velké náklady. "Naše data naznačují, že tam, kde rýže roste blízko horní hranici svého teplotního rozmezí, může malý nárůst teploty hranici překročit a úroda utrpí," řekl profesor Cassman.
Samozřejmě, že v okamžiku, kdy se kvůli globálnímu oteplení stanou nějaké oblasti nepříznivé pro pěstování rýže, budou existovat jiné, chladnější a více příznivé regiony. Ale profesor Cassman upozorňuje, že to nemusí nutně být útěchou. "Slyšíte lidi říkat, že důsledky oteplování nejsou tak hrozné, jak se zdají být, protože lze snadno přemístit produkci z jihu na sever. Ale to je poněkud falešný názor, zvláště když nežijete na jihu a když nejste chudý zemědělec, jehož živobytí závisí na rýži."
Podle článku BBC, 29. 6. 2004
reklama