https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-v-arktide-taje-trvaly-led-nebyvalym-tempem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: V Arktidě taje trvalý led nebývalým tempem

19.3.2008 08:22 | PRAHA/LONDÝN (Ecomonitor)
V Arktidě taje silná vrstva starého ledu rychleji než v předchozích letech a navzdory studenému počasí led ubývá i po skončení arktického léta. Tvrdí to vědci na základě studia satelitních snímků. Během horkého léta roku 2007 snímky ukázaly nejmenší plochu ledu, jaká kdy byla v této oblasti zaznamenána, píše internetové zpravodajství BBC.
 

Ledovec v Antarktidě
K úbytku ledu během zimních měsíců zřejmě dochází kvůli odlamování ledových ker, které proud odnáší dále do Atlantického oceánu.
Ilustrační foto: Michael Van Woert, NOAA NESDIS, ORA/NOAA Photo Library

Starší kry jsou silnější a obsahují méně soli než nově vytvořené vrstvy ledu, což znamená, že jsou schopné lépe přežít teplá období. V Arktidě nyní tvoří led starší než dva roky zhruba třetinu veškeré ledové pokrývky. Před dvaceti lety to ale byly dvě třetiny.

Březen je obvykle měsícem největšího přírůstku ledu, protože se tmavá arktická zima blíží ke konci. Snímky NASA ukazují, že ledová plocha je zhruba stejně velká jako minulý rok, to ale maskuje podstatné změny, které v Arktidě probíhají. "I když letos v březnu je ledová plocha o maličko větší než loni, vrstva trvalého ledu je vůbec nejmenší, jakou jsme kdy zaznamenali," řekl BBC Seelye Martin z Vědeckého programu polárních moří při NASA (CSP). "Takže objem arktické ledové pokrývky se stále zmenšuje," prohlásil Martin.

K tání trvalé vrstvy ledu dochází navzdory neobvykle studenému počasí, které se do oblasti dostává. K úbytku během zimních měsíců zřejmě dochází kvůli odlamování ledových ker, které proud odnáší dále do Atlantického oceánu. K tomuto jevu dochází v současnosti mnohem silněji než dříve v důsledku přírodního cyklu zvaného arktická oscilace. Většinu povrchu arktických ledovců proto tvoří vrstva ledu, která vznikla od loňského léta. Podle vědců tedy letošní ochlazení nemůže přebít efekt neustálého oteplování celé oblasti. Teploty v Arktidě rostou dvakrát rychleji, než je světový průměr.

"Počasí se neustále mění a trvalé změny již skutečně nastávají," řekl BBC Josefino Comiso z NASA. Podle něj již začal proces, který povede k přeměně Arktidy z velké bílé plochy, která odráží sluneční svit zpět do vesmíru, na tmavou plochu mořské vody, která bude sluneční energii absorbovat.

S úbytkem tlusté vrstvy starého ledu, bude ten nově vytvořený náchylnější k tání během letních měsíců. Plocha ledovců sice bude stále rozsáhlá, ale čím dál tím víc tenká. Podle většiny prognóz bude Severní ledový oceán zcela bez ledové pokrývky zhruba v polovině století, někteří vědci však hovoří již o roce 2013.

Podle článku Richarda Blacka BBC Online News 18. 03. 2008


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist