https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-v-bangladesi-more-ohrozuje-20-milionu-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: V Bangladéši moře ohrožuje 20 milionů lidí

8.9.2009 08:31 | PRAHA/LONDÝN (Ecomonitor)
Až 20 milionů lidí žijících v nižších polohách Bangladéše je v nadcházejících desetiletích ohroženo stoupající hladinou moře, upozorňuje nový průzkum publikovaný na BBC.
 

Rýže
Z celkové produkce rýže v Bangladéši je téměř polovina označována jako "monzunová", neboť se pěstuje v oblastech náchylných k povodním
Licence: Volné dílo (public domain)
Foto: USDA /Wikimedia Commons

Vědci předpovídají, že se slaná voda může dostat hluboko do vnitrozemí, kde pak bude obtížné pěstovat základní potraviny, jako je například rýže.

Výzkum naznačuje, že pod vodou sice zmizí nečekaně malá plocha půdy, ale zároveň varuje, že velké plochy na jihozápadě země mohou být zaplaveny po celá monzunová období.

Výzkum se objevil v době, kdy vláda žádá o pět miliard dolarů na boj proti změně klimatu v příštích pěti letech. Předpovědi přicházejí z Centra pro životní prostředí a geografické informační služby (CEGIS) v Bangladéši.

Ohledně potravinové hrozby se pro BBC vyjádřil Ahmadul Hassan, vedoucí vědecký pracovník CEGIS. Podle něj by pronikání slané vody narušovalo produkci rýže v jedné z nejchudších oblastí Bangladéše. "Jedná se o velmi chudé lidi, kteří by kvůli záplavám neměli po dobu čtyř měsíců práci. A tak se lidé budou stěhovat do měst," dodává.

Podle slov výzkumníků ukazují data z 11 monitorovacích stanic zvýšení průměrné výšky mořské hladiny o 5 mm za rok, a to pravidelně už 30 let. A klimatické modely navíc předpovídají další růst.

Z celkové produkce rýže v Bangladéši je téměř polovina označována jako tzv. "monzunová" rýže, neboť se pěstuje v oblastech náchylných k povodním.

V rozhovoru pro BBC řekl bangladéšský ministr pro zvládání katastrof Dr. Muhammed Abdur Razzaque, že chce pořídit zábrany proti moři podobné těm, jaké mají v Holandsku. "Musíme udělat nové návrhy hrází a ty musíme zvýšit. V příštích pěti letech očekáváme podporu ze strany mezinárodního společenství v hodnotě pěti miliard dolarů. Musí však jít o dotace, nikoliv o půjčku s úroky," dodal ministr Razzaque.

Například v květnu se v zemi kvůli cyklónu Aila staly z tisíců lidí bezdomovci, mnoho jich zemřelo a záplavy způsobily rozsáhlé škody.

Podle článku Davida Shukmana Seas 'threaten 20m in Bangladesh vydaného 7. září 2009 na BBC.


reklama

 
Dominika Patrovská

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist