BBC: V Evropě masivně rostou plochy s GMO
Podle biotechnologických firem je nárůst lánů modifikovaných plodin důkazem, že upravené rostliny jsou zajímavé pro zemědělce a zároveň bezpečné pro životní prostředí. Jediná geneticky upravená zemědělská plodina, která se v Evropě ve velkém pěstuje, je kukuřice odolná proti zavíječi kukuřičnému, jehož housenky napadají různé části rostliny a výrazně snižují výnos, píše BBC.
Po Španělsku, kde se GMO pěstuje již deset let, je Bt-kukuřice populární i ve Francii, kde se plocha pěstované kukuřice v posledním roce ztrojnásobila. Situace je podobná i v Německu a České republice.
Tisíc čtverečních kilometrů je stále velmi malá část obhospodařované plochy v Evropě. Ani ve srovnání s celým světem, kde se GMO pěstuje zhruba na jednom miliónu čtverečních kilometrů, není evropský podíl nijak ohromující. Celosvětově představuje výdělek z biotechnologického pěstování potravin asi 2,5 miliardy liber.
Geneticky upravené plodiny odmítají ochránci přírody, podle kterých může jejich pěstování škodit hmyzu. Také například francouzský prezident Nicolas Sarkozy odložil všechna rozhodnutí o možnostech pěstování dalších plodin až na příští rok.
Podle Toma Heapa, BBC Online News, 29. 10. 2007
reklama
Online diskuse
Chemizace zemědělství zachránila lidi před rakovinou ? - 30. 10. 2007 - tmoravecOtrava byla zpusobena nevhodnou agrotechnikou neboli zvysenou biodiverzitou v poli, kdy farmari nevadilo, ze se mu po poli potuluji prasata. V minulosti byly velmi bezne masove otravy namelem, ktery je dnes diky zemedelske chemii temer neznamy. Podobne riziko hrozi dnes u kukurice napadene zavijecem kukuricnym, ktera pak velmi snadno podlehne napadeni fusariem. Obecne je zvysene riziko vyskytu mykotoxinu u potravin, ktere nebyly osetreny fungicidy, velmi casto jsou takove potraviny zachyceny a stahovany z obchodni site, otazka je, zda-li se podari zachytit vsechny. Ja osobne nejsem proti biopotravinam, myslim si ale, ze se tento koncept v mediich dost zkresluje. Potraviny jsou nejchutnejsi a nejzdravejsi, kdyz jsou cerstve. Biopotraviny neobsahuji konzervanty, museji se tedy rychleji prodat, v tom vidim jejich plus. Zaroven je to jejich achillova pata, protoze pak se pripadnym nahodnym otravam da jen tezko vyhnout. Kdyz to srovnate s tim, kolik humbuku se udela kolem GM plodin, ktere za vice nez deset let pestovani na milionech hektaru nemaji jediny negativni dopad na zdravi spotrebitelu nebo na prirodu, je to proste smesne. |