BBC: V Evropě masivně rostou plochy s GMO
Podle biotechnologických firem je nárůst lánů modifikovaných plodin důkazem, že upravené rostliny jsou zajímavé pro zemědělce a zároveň bezpečné pro životní prostředí. Jediná geneticky upravená zemědělská plodina, která se v Evropě ve velkém pěstuje, je kukuřice odolná proti zavíječi kukuřičnému, jehož housenky napadají různé části rostliny a výrazně snižují výnos, píše BBC.
Po Španělsku, kde se GMO pěstuje již deset let, je Bt-kukuřice populární i ve Francii, kde se plocha pěstované kukuřice v posledním roce ztrojnásobila. Situace je podobná i v Německu a České republice.
Tisíc čtverečních kilometrů je stále velmi malá část obhospodařované plochy v Evropě. Ani ve srovnání s celým světem, kde se GMO pěstuje zhruba na jednom miliónu čtverečních kilometrů, není evropský podíl nijak ohromující. Celosvětově představuje výdělek z biotechnologického pěstování potravin asi 2,5 miliardy liber.
Geneticky upravené plodiny odmítají ochránci přírody, podle kterých může jejich pěstování škodit hmyzu. Také například francouzský prezident Nicolas Sarkozy odložil všechna rozhodnutí o možnostech pěstování dalších plodin až na příští rok.
Podle Toma Heapa, BBC Online News, 29. 10. 2007
reklama
Online diskuse
Chemizace zemědělství zachránila lidi před rakovinou ? - 30. 10. 2007 - Petr P.O otravě biošpenátem v USA jsem slyšel, někde z vašich předešlých příspěvků, jinak ne. Potraviny procházejí celým řetězcem dodavatelů a skladování. Je dokázano, že za to mohlo nechemické ošetření rostlin ? Nebo čím řekli, že to bylo způsobeno ?Jinak píšete o otravách biopotravinami, víte o nějakých dalších ?. Slyšel jsem ve zprávách třeba o otravách v Čínských rychlých občerstveních, které určitě nebyli BIO. |