https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-valecne-hry-rusi-velryby-pri-pareni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Válečné hry ruší velryby při páření

7.7.2003 14:04 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Ochránci životního prostředí protestují proti vojenskému cvičení námořnictva v blízkosti Galapážských ostrovů, které má začít zítra pod vedením Spojených států. Zástupci nevládních organizací oslovili prezidenta Ekvádoru Lucia Gutierreze, pod jehož správu ostrovy patří, aby odvolal plánované manévry. Vojenská aktivita by mohla nejen značně poškodit unikátní ekosystém Galapážských ostrovů, ale především narušit probíhající dobu páření velryb keporkaků (Megaptera novaeangliae).
 

Podobné obavy z koncentrace armádní výzbroje vyslovili i aktivisté z oblasti lidských práv, "válečné hry" by se podle nich mohli stát součástí předpokládané intervence do Kolumbie, kde bezmála 40 let zuří povstalecké boje. Vláda Ekvádoru však na vzdory varováním stále tvrdí, že cvičení námořnictva nepřinese žádné ohrožení životního prostředí, neboť hlavní prostor v němž se manévry odehrají bude vzdálen na 200 km od pobřeží Galapážských ostrovů. Do pacifické oblasti Ekvádory má přijet na dva tisíce jednotek ze Spojených států, Kolumbie, Chile, Mexika a Ekvádoru.

Elise Mongeová z Ekumenické komise pro lidská práva (CEDHU) - sdružující ochránce životního prostředí, hnutí na podporu lidských práv i ochránce práva žen, shrnuje obavy nevládních organizací z poškození biodiverzity ostrovů v jejichž bezprostřední blízkosti bude použito ostré střelivo a výbušniny. "Žádali jsme prezidenta, aby přestal se snahou nasměrovat Ekvádor do války s Kolumbií a raději svoji aktivitu věnoval zlepšení situace ve školství a zdravotní a sociální politice".

Ministr životního prostředí Ekvádorské republiky Edgar Isch prohlásil, že byl ujištěn zástupci vojenského námořnictva, že cvičení se nijak nedotkne chráněné mořské oblasti v Pacifickém pásu nedaleko pobřeží Manty, kam každoročně připlouvají stovky keporkaků najít si partnera k páření nebo porodit mládě.

Podle článku BBC News Online 05. 07. 2003.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist