https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-vedci-chteji-pocitat-mouchy-rozplacle-o-predek-auta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Vědci chtějí počítat mouchy rozpláclé o předek auta

1.7.2003 12:20 | LONDÝN/PRAHA (EcoMonitor)
Ochránci životního prostředí chtějí využít motoristů k měření stavů létajícího hmyzu. Myšlenka využít automobilů vypadá na první pohled jako vtip, vědci ale věří, že jim pomůže potvrdit jejich předpoklady o klesajícím počtu létajícího hmyzu. Odborníci z Královské společnosti pro ochranu ptactva (RSPB) jsou přesvědčení, že úbytek vrabců polních a strnadů lučních souvisí se snižujícím se výskytem včel, slunéček, motýlů a ostatních druhů hmyzu.
 

Královská společnost proto přišla s nápadem využít k měřením automobilismu. Řidiči si na předek svého vozu nalepí tabulku z plastu velikosti pohlednice, na kterou se během jízdy přichytí létající hmyz. Po jízdě se přelepí druhým kusem PVC a pošle na analýzu. Destičky s rozpláclými mouchami a motýly putují do počítače, který zjistí počet i druhy mrtvého hmyzu. V současnosti tato metoda úspěšně funguje na vozech členů Královské společnosti a její členové doufají, že během příštího roku by se mohla masově rozšířit. "Když budou lidé, kteří jezdí po celé zemi s námi spolupracovat, budeme schopni poměrně přesně zjistit situaci v jednotlivých regionech a když se podaří tento výzkum prosadit dlouhodobě, ukážou se i posuny v populaci létajícího hmyzu," řekl odborník RSPB Richard Bradbury.

Výsledky výzkumu by mohli pomoci dokázat, jak dalece pokles počtu létajícího hmyzu ovlivňuje stavy ptactva. "Nedostatek hmyzu by mohl ovlivnit populaci ptactva, ale podle mě je zde ještě řada dalších vlivů, jako například globální oteplení, které působí na rozmístění zvířat v celé zemi," oponuje Pat Wisniewski z Organizace ochrany divokého ptactva a mokřadů (WWT).

Podle textu BBC News Online 30. 06. 2003.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist