https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-vedci-hledaji-cesty-boje-proti-klimatickym-zmenam
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Vědci hledají cesty boje proti klimatickým změnám

2.2.2005 13:43 | PRAHA/EXETER (EcoMonitor)
Téměř dvě stovky vědců z celého světa se sešly v britském Exetru na konferenci o klimatických změnách, organizované Meteorologickým úřadem (Met Office), aby se pokusily určit, jaký je současný stav a jaké hrozí bezprostřední nebezpečí zemskému klimatu. Vědci by rádi, aby setkání, které v loňském roce podpořil premiér Tony Blair, vedlo k lepšímu pochopení principů a možností, jak se vyhnout klimatické katastrofě.
 

Ministryně životního prostředí (Defra) Margaret Beckettová pro BBC potvrdila, že setkání se zúčastní 170 vědeckých pracovníků z nejrůznějších zemí světa. „Doufáme, že se podaří vyslovit, jaké by různé úrovně změny klimatu měly dopad na konkrétní regiony a oblasti a samozřejmě důležitým tématem je také to, jakou máme možnost se změnám vyhnout,“ říká ministryně Beckettová, která přitom obhajuje příspěvek Velké Británie ke klimatickým změnám v podobě skleníkových plynů a říká, že není možné dosáhnout „velmi napjatého“ britského cíle v rámci Kjótských dohod. Podle ní by snížení emisí, které mělo nastat o tři roky dříve než požaduje protokol, znamenalo velmi silný zásah do ekonomiky státu.

„A je tady další důležité téma, zejména pro nejchudší země světa, které jsou nejvíce ohroženy dopady klimatických změn. Protože nakonec budou stát před rozhodnutím, zda své obyvatele nechat v nejhorší bídě, nebo se pokusit odvrátit nebezpečí klimatických změn. Bude sice velmi těžké je přesvědčit o okamžité akci, ale myslím, že dají přednost tomu, aby přijali ochranná opatření. I my jim ukazujeme, že je možné snižovat vypouštění skleníkových plynů a zároveň ekonomicky růst,“ tvrdí Margaret Beckettová. Premiér Tony Blair by rád měl výsledky této konference ještě před tím, než se stane hlavou nejvyspělejších zemí světa G8 v létě letošního roku.

Na druhou stranu aktivisté z organizace Friends of the Earth (FE) kritizovali britského premiéra, že kdyby se chtěl skutečně stát vedoucím představitelem politiky boje proti změnám klimatu, měl by především více dělat pro snižování emisí skleníkových plynů. Tony Juniper, ředitel FE, prohlásil: „Myslíme si, že premiér Blair si je vědom nebezpečí i toho, v jakém měřítku hrozí a absolutní nutnosti něco začít dělat.“ Podle Junipera byla velkým zklamáním politika vlády a její opatření, která měla reagovat na potřebu boje proti změnám klimatu. „Konference je důležitá nejen kvůli tomu, že znovu zdůrazní, co již víme o klimatických změnách, ale také pomůže najít oblasti na které se máme zaměřit, abychom zamezili koncentraci oxidu uhličitého v atmosféře,“ dodal Juniper.

Konference sponzorovaná ministerstvem životního prostředí, výživy a venkova (Defra) se pokusí najít odpověď na tři otázky:

* Jaké budou klíčové dopady různých stupňů klimatických změn na různých místech zeměkoule a pro celý svět?

* Jaká úroveň koncentrace skleníkových plynů bude spouštět jednotlivé úrovně změn, jaké množství emisí je k takovým změnám nutné?

* Jaké technologické možnosti máme pro získání stability skleníkových plynů v různých koncentrací v atmosféře, jaké si vyžádají náklady a jaká je pravděpodobnost úspěchu?

Podle textu BBC Online News 01. 02. 2005


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist