BBC: Vědci hledají plodiny odolné vůči změnám klimatu
Ječmen setý (Hordeum vulgare).
|
|
Foto: Thomas Voekler/Wikimedia Commons |
Vědci chtějí zkoumat přirozenou odolnost semen proti extrémním vlivům počasí, jako je sucho, záplavy nebo velké výkyvy teplot. Podle nich pomůže výzkum v budoucnu ochránit produkci potravin před klimatickými změnami. "Měli bychom zajistit větší úrodu na stejně velkém pozemku, ale s využitím menšího množství vody a energie," vysvětluje výkonný ředitel trustu Cary Fowler. "Pokračovat v pěstování požadovaných rostlin je možné pouze tehdy, budeme-li mít k dispozici co nejvíc jejich odrůd." Projekt má k dispozici 1,5 milionu dolarů na granty pro jednotlivé národní banky semen.
Genový lov je nejnovějším krokem ve snaze o zachování druhové pestrosti plodin. V minulých letech probíhala setkání expertů na hlavní druhy zemědělských plodin, jako obilí, rýže, čočka a kukuřice. Každé setkání mělo za úkol identifikovat nejlepší cestu, jak ochránit jednotlivé druhy zemědělských plodin.
"Odborníci nám pomohli určit, které soubory semen jsou pro genetickou rozmanitost nejdůležitější," řekl Fowler BBC. "To nám poskytuje vědeckou základnu pro téměř všechno ostatní, co děláme. Tyto informace pomohly vypíchnout vlastnosti potřebné pro co nejvyšší šanci na budoucí rozvoj," dodal. Vědci například zkoumají, jakou odolnost proti vysokým teplotám vykazují rostliny v době, kdy kvetou. "Toto období růstu je pro rostlinu kritické, nicméně doteď jsme o něm měli jen velmi málo informací," uvedl Fowler.
Výzkumníci z projektu doufají, že v následujících 12 - 24 měsících dají dohromady kompletní seznam vlastností umožňujících odolávat klimatickým změnám a plodin, ve kterých se vyskytují. "Pak je ještě bude potřeba zařadit do šlechtitelských programů," říká Fowler. Dodává, že získané informace budou dostupné všem - veřejným i soukromým organizacím - v online databázi. "Pěstitelé rostlin budou moci po zadání vyhledávacích kritérií, jako je tolerance k suchu nebo teplu, v databázi získat vhodné vzorky," slibuje Fowler.
Hledání možností úrody, která bude dosahovat vyšších výnosů a zvládat klimatické změny, je jen jeden ze způsobů. Dalším je sázka na biotechnologie. Obhájci geneticky modifikovaných potravin doufají, že vývoj v této oblasti sníží počet bojovníků na druhé straně barikády. Na otázku, zda je možné výsledky získané trustem použít i pro genetické modifikace, Fowler odpověděl, že to není cílem jejich výzkumu. "Zemědělství čelí mnoha výzvám a rozmanitost druhů nabízí způsob, jak se jim postavit. Přál bych si mít křišťálovou kouli, abych viděl, co bude zemědělství potřebovat za 100 nebo 500 let, ale nemám ji. A mohu říci, že zastánci i odpůrci genetických úprav, ji také nemají. To nejlepší, co můžeme udělat, je zkusit všechny možnosti, které máme," dodal Fowler.
Podle článku Marka Kinvera pro BBC Online News ze dne 23.září 2008
reklama