https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-vedro-zene-velryby-k-pobrezi-skotska
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Vedro žene velryby k pobřeží Skotska

28.7.2006 01:50 | PRAHA/ABERDEEN (EcoMonitor)
Britští vědci jsou přesvědčení, že současná vlna veder žene neobvyklý počet delfínů a velryb ke břehům Skotska. V moři kolem hrabství Aberdeenshire se letos vyskytují například plejtváci malí mnohem více než v jiných letech.
 

Plejtváky, kteří dosahují velikosti téměř deset metrů, pozorovali vědci na mnoha místech v pobřežních vodách kolem Aberdeenu. V posledních dvou týdnech dokonce zaznamenali i plejtváka myšoka, šest delfínů plískavic šedých a velkou skupinu plískavic bělonosých. V pobřežních vodách Skotska se pak pohybuje další skupina více než dvanácti delfínů obecných a u ostrovů Hebridy byl spatřen keporkak.

Peter Evans, ředitel vědecké a ochranářské organizace Sea Watch Foundation, říká: „Sviňuchy obecné nebo anarnak se ve zdejším moři objevují celkem běžně, ale delfíni obecní se vždycky vyskytovali maximálně na jihozápadním pobřeží Británie“. Podle něj je velkou vzácností i výskyt plískavice šedé v Severním moři, přestože se v posledních letech případy jejího výskytu v těchto vodách množí. „Nárůst pozorování těchto druhů ve zdejší oblasti pravděpodobně odpovídá růstu povrchové teploty moře, kterou jsme v posledních letech zaznamenali“.

„Stále ještě porovnáváme data, ale jsme přesvědčení o tom, že častější výskyt jak velryb, tak delfínů ve vodách na východním pobřeží Skotska se odehrává ve stejnou dobu jako v minulém roce,“ říká Evans. Loni byl na západě Skotska zaznamenán jen nevelký výskyt plejtváků malých, neboť v této oblasti není mnoho sleďů, kterými se kytovci živí.

Vědci z Velké Británie každý rok pečlivě sledují výskyt mořských savců v pobřežních vodách. Výsledky se pak používají pro výzkum faktorů, které ovlivňují život delfínů a velryb, jako je znečištění moří, klimatické změny nebo průmyslový rybolov.

Podle článku BBC Online News 24. 07. 2006.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist