https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-vlny-veder-v-zaveru-21-stoleti-budou-silnejsi-a-delsi-tvrdi-vedci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Vlny veder v závěru 21. století budou silnější a delší, tvrdí vědci

13.8.2004 11:37 | PRAHA/BOULDER (EcoMonitor)
Vlny veder, které budou v průběhu 21. století zasahovat zeměkouli budou silnější, dlouhodobější a budou přicházet častěji. Oznámili to američtí vědci v posledním vydání vědeckého časopisu Science.
 

Vědci z Národního centra pro výzkum atmosféry (NCAR) použili počítačový program vývoje klimatu pro výpočet modelu budoucího geografického rozložení oblastí s výskytem mimořádných veder. Teplé vlny v Evropě a Severní Americe budou v druhé polovině století postihovat větší oblasti a budou dosahovat extrémnějších hodnot. Výzkum ukázal, že emise skleníkových plynů budou celou situaci ještě zhoršovat.

Dnešní výzkum ukazuje, že vlny extrémně teplého počasí souvisejí s cirkulací vzduchu v atmosféře, která se zrychluje kvůli nárůstu skleníkových plynů. Jakmile dojde k ustálení tohoto proudění, vlny vedra zasáhnou oblast Středozemního moře spolu s jižní a západní částí Spojených států. "Jsou to právě extrémní jevy počasí a klimatu, které nejvíce a velmi bouřlivě zasáhnou lidskou společnost v rámci změn klimatu," říká Jerry Meehl z NCAR, spoluautor výzkumu, který publikoval spolu se svojí kolegyní Claudiou Tebaldiovou. Další části Francie, Německa a státy Balkánského poloostrova se zřejmě stanou náchylnějšími k extrémním obdobím veder.

Vědci se zaměřili na modelování klimatických změn v oblasti Francie a Severní Ameriky, kvůli obrovským škodám, které napáchaly vlny teplého počasí v Chicagu v roce 1995 a v Paříži během loňského léta. Odhady hovoří o 15 000 mrtvých v důsledku extrémně horkého srpna 2003 ve Francii. Vlna z roku 1995 měla na svědomí 739 mrtvých v Chicagu.

Podle výsledků výzkumu zasáhnou vlny vedra v průběhu století Paříž častěji o 31 % a Chicago o 25 %. V obou metropolích bude teplota dosahovat vyšších hodnot. Vědci použili počítačový model Parallel Climate Model k výpočtu extrémních počasových jevů pro období 2080 až 2099. Podle tohoto programu nastane nejhorší situace v takzvaných třídenních vlnách vedra. Během několika dní trvajících vln teplého počasí vzroste teplota v nočních hodinách nejméně o 3 C v oblasti Středozemního moře a jihozápadu USA. Podle počítačového modelu se prodluží trvání extrémního počasí ze současných 8 - 13 dní na 11 - 17 dní ve Francii a v Chicagu se prodlouží z 5 - 9 dní na dobu přesahují 8 - 9 dní.

Podle článku BBC Online News 12. 08. 2004.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist