https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-vrstva-ledu-v-zimni-arktide-se-ztencuje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Vrstva ledu v zimní Arktidě se ztenčuje

8.4.2009 11:33 | PRAHA/LONDÝN (Ecomonitor)
Arktická ledová pokrývka dosáhla letos nevětší plochy za několik posledních let, tvrdí američtí vědci. Nicméně výpočty ukazují, že dlouhodobě se plocha ledu stále zmenšuje. Data za posledních třicet let ukazují, že se maximální pokrytí ledem, obvykle pozorované v březnu, zmenšuje o 2,7 % za desetiletí, píše internetové zpravodajství BBC.
 

Vrstva arktického ledu
Vrstva ledu staršího než dva roky představuje méně než 10 % celkové plochy. National Snow and Ice Data Center, se svolením J. Maslanik and C. Fowler, University of Colorado
Foto: The National Snow and Ice Data Center (NSIDC)

Navíc jen 10 % plochy je relativně stabilní a tvoří je led, který se vytvářel déle než dva roky. Vědci z amerického národního centra pro zkoumání ledu a sněhu (NSIDC) tvrdí, že tato tenká vrstva ledu je velmi náchylná k tomu, aby v letním období roztála. „Tloušťka vrstvy je velmi důležitá, zejména v zimním období. Je to výborný indikátor celkového stavu ledové pokrývky,“ řekl BBC Walt meier z NSIDC. „Jak se zimní vrstva ledu stává slabší, je mnohem náchylnější k tomu, že v létě roztaje,“ dodal.

V osmdesátých letech představovala vrstva víceletého ledu 30-40 % celkové pokrývky. Minimální plocha ledu v letním období se mění ještě mnohem rychleji, ubývá o 0,7 % každý rok. Britský výzkum z loňského roku ukázal, že také tato vrstva je v posledních letech mnohem tenčí.

Ledová pokrývka arktického moře dosáhla svého letošního maxima 28. února, o něco dříve než obvykle, a zůstala prakticky neměnná po celý březen. Průměrně v březnu pokrývala ledová vrstva 15,16 milionu kilometrů čtverečních arktického moře. To pro srovnání znamená o 590 000 kilometrů čtverečních méně, než byl průměr od roku 1979 do roku 2000 a o 730 000 kilometrů čtverečních více než v roce 2006, kdy bylo zaznamenáno dosud nejmenší pokrytí ledem.

Během letošní zimy byly zaznamenány velké rozdíly v teplotě arktického vzduchu, některé oblasti byly mnohem teplejší než je průměr, jiné naopak mnohem chladnější. Některé části regionu, včetně Barentsova moře, vykazovaly teploty vzduchu o 4°C vyšší než je dlouhodobý průměr, zatímco jiné, například Beringovo moře, měly teplotu o více než 2°C nižší oproti průměru. Ty odpovídaly oblastem se silnější vrstvou několikaletého ledu.

Zmenšování plochy ledovce v Arktidě má dopad na globální klimatické změny. Tmavá plocha vody absorbuje více slunečního záření než bílá plocha ledu, která naopak záření odráží. Čím méně ledových ploch v Arktidě bude, tím více se zesílí efekt oteplování, vysvětluje BBC.

Podle článku Richarda Blacka vydaného BBC Online News 07. 04. 2009


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist