https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-zaby-vymiraji-kvuli-zmenam-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Žáby vymírají kvůli změnám klimatu

17.1.2006 09:38 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Dramatický pokles populace tropických žab je podle nové studie jednoznačně způsoben změnami klimatu na Zemi. Vědci se zaměřili na nejvíce poškozené oblasti ve Střední a Jižní Americe a našli jasné důkazy, které potvrzují souvislost mezi vymíráním tohoto druhu a změnami teploty.
 

Podle studie zveřejněné v časopise Nature se kvůli změnám klimatu vytvořily velice příznivé podmínky pro šíření plísní, které jsou pro obojživelníky smrtící. Mezinárodní tým se zaměřil na výrazně vybarvený tropický druh žab Atelopus. Během osmdesátých a devadesátých let se téměř dvě třetiny za 110 známých druhů těchto žab dostaly na hranici vyhynutí. Příčinou bylo šíření nemoci způsobené plísní Batrachochytrium dendrobatidis. Když vědci porovnali poslední známé výzkumy o počtu obojživelníků se záznamy o teplotě vody a vzduchu, zjistili, že je mezi nimi velmi silný vztah. Podle nich totiž vedou klimatické změny k šíření nemoci způsobené právě touto plísní, která napadá celý povrch těla obojživelníků.

Vědci již dříve tušili souvislost mezi tímto druhem plísně a klimatickými změnami, nicméně je mátl fakt, že plíseň se nebezpečně šíří spíše při nižších teplotách, ale s trendem globálního oteplování jsou spojovány teploty vyšší. Jenže celkové oteplování tropického regionu vede k tomu, že se na horách vytváří jakýsi příkrov mračen. Ten způsobuje, že oblasti výskytu tropických žab Atelopus se v noci zahřívají více než ve dne, to jsou však přesně podmínky, ve kterých se nebezpečná plíseň výborně šíří. Tuto teorii podporuje i fakt, že druhy, které žijí ve vyšších polohách, kde je teplota nižší, nebo naopak ve velmi malých nadmořských výškách, kde je horko, mají daleko vyšší šanci na přežití, než druhy obývající střední pás. "Našli jsme důkazy, že postupující klimatické změny mají na svědomí vymírání tropických druhů žab," řekl BBC hlavní autor studie Alan Pounds. "Musíme okamžitě začít něco dělat, nemoci jsou sice střely, které zabíjejí žáby, ale spoušť mačkají klimatické změny," dodal.

Patogenní plíseň Batrachochytrium dendrobatidis je možné vystopovat po celém světě, rozšiřují ji zřejmě invazivní druhy živočichů, jako jsou některé druhy ropuch. Napadení kůže obojživelníků touto plísní způsobuje onemocnění zvané chytridiomykóza. Ta významně přispívá k celkovému vymírání žab, v současnosti mu čelí plná třetina všech druhů obojživelníků.

Podle článku Rebeccz Morelle BBC Online News 11. 01. 2005. http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/4602116.stm


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist