https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-zachranime-vymenou-bojleru-planetu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Zachráníme výměnou bojleru planetu?

29.11.2004 11:19 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Ruský podpis Kjótského protokolu ukazuje, že svět začíná brát vážně hrozbu klimatických změn. Ekonomická redakce BBC však upozorňuje na pochyby, které provázejí zavádění některých zelených iniciativ. Kritici jsou přesvědčeni, že některé změny přinesou více škod než užitku. Například nové typy ohřívačů vody.
 

Kvalitní izolace, dvojitě zasklená okna, solární panely a nové typy bojlerů, to jsou všechno věci, které budou dotovány nebo povinně prosazovány. Jejich smyslem by mělo být dosažení maximální energetické šetrnosti ve Velké Británii.

Podle ekonomické redakce BBC je klíčovým cílem vládní politiky snížení energetické náročnosti britských domácností, ty totiž spotřebují 20 % veškerých energií v zemi. Plynové kotle a ohřívače vody jsou srdcem každého domu. Vyrábí teplo i horkou vodu. Od dubna příštího roku se bude používat ve většině domácností již nový typ, kterému se říká kondenzační kotel. Zákonné nařízení tak odsoudí všechny starší typy k tomu, aby skončily jako nepoužitelný odpad.

S tímto zákonem hluboce nesouhlasí Jeff Howell, bývalý stavitel a v současnosti stavební poradce. „Když to zjednodušíme, kotel není nic jiného než obyčejná konvice. Je to plechová nádoba naplněná vodu, pod kterou se topí. Měli jsme takovéhle kotle a bojlery před třiceti, čtyřiceti i padesáti letech. A v některých případech tito původní padesátiletí staříci dosud fungují velmi dobře,“ říká Howell. „Kvůli tomu, aby se dosáhlo o 15 % vyšší efektivity u nových bojlerů, musí se stát mnohem komplikovanějšími. Jsou plné senzorů, elektroniky, měřidel a elektronických zapalovacích systémů, což z nich dělá tak složité přístroje, že potřebujete bezmála inženýrský diplom, abyste je udrželi v chodu.“

Podle Howella se však tyto nové přístroje kvůli své komplikovanosti daleko dříve rozbijí a při výrobě spotřebují mnohem více energie, potřebují častější údržbu a také bude složitější jejich likvidace, než tomu bylo u současných typů. „Nové kondenzační kotle musí zkontrolovat vyškolený odborník nejméně jednou za šest měsíců. Pokaždé přijede ve své dieselové dodávce, ve které stráví spoustu času kvůli přetížené dopravě. To jsou všechno energetické náklady, které musíme připočíst. Podle Howella cokoli, co obsahuje elektronické součástky, nakonec spotřebuje velmi mnoho energie při demontáži a následné likvidaci. „Například všechny tištěné spoje obsahují toxické látky, takže budeme muset vydat více energie na to, abychom oddělili kadmium, kobalt a další těžké kovy.“

Není nijak překvapivé, že německá společnost Vaillant, jedna z největších výrobců kondenzačních kotlů, nesdílí Howellovy výhledy do budoucna. „Když se zeptáte jakéhokoli výrobce, určitě vám odpoví, že pravidelné kontroly a údržby kotlů jsou velmi dobré myšlenky, protože udržují zařízení na maximální účinnosti. Když přístroj funguje, není důvod k častějším návštěvám než jednou za rok,“ říká John Collins, obchodní ředitel firmy Vaillant. „Kondenzační kotle nepotřebují o mnoho větší péči než jiné druhy ohřívacích zařízení. Obvyklé servisní požadavky jsou zcela stejné. Jediným skutečným rozdílem je, že kondenzační kotle mají odtok, kterým odchází vysrážená pára do odpadního systému domu.“ Kondenzační kotle ochlazují páry vznikající při hoření a tato odpadní voda odchází pryč do domovní kanalizace.

Podle článku Joe Lynama BBC News Online 21. 11. 2004.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist