https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-zelena-architektura-se-obraci-k-tradicnimu-stavitelstvi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Zelená architektura se obrací k tradičnímu stavitelství

16.9.2004 11:51 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Proslulý indický architekt Charles Corra je přesvědčen, že by se svět měl inspirovat v minulosti jeho rodné země, jak stavět ekologicky příznivé budovy budoucnosti. Architekt, který propaguje levnou výstavbu s co nejmenšími negativními dopady na životní prostředí, se zaměřil na městské čtvrtě s velkým počtem obyvatel, které jsou podle něj nejlepší cestou, jak využít přírodní zdroje na daném místě.
 

Nově vystavěný mrakodrap Swiss Re Tower v Londýně je navržen tak, aby se co nejvýše využilo denního světla a přirozené ventilace.
Foto: http://Artofthestate.co.uk

„Základním problémem bydlení v zemi, jakou je Indie, jsou velmi omezené zdroje, říká Corra. „A proto musíte použít svůj důmysl. Ale až ve chvíli, kdy se skutečně poučíte o tradičním způsobu stavby domů v dané lokalitě. Podle něj je v chudých oblastech Indie všechno využíváno ekologicky, věci se používají stále dokola nebo se recyklují. Opadané palmové listy se používají jako krytina na střechy domů. „Není to tak, že by chudoba byla matkou invence. Jako architekt jsem byl omráčen, k jakému řešení se tradice dopracovala.“

Výrazné zlepšení ekonomické situace země se projevilo nebývalým stavebním ruchem v centrech největších indických měst. Podle Corry nejsou v Indii příliš v oblibě výškové budovy, protože místní lidé využívají daný prostor „maximálně inteligentně“. Dávají přednost nízkým budovám na větší ploše. Corra se stal jedním z architektů, kteří projektovali nové reprezentativní budovy a povedlo se mu tak přivést své nápady na ekologicky příznivé bydlení do praxe. "V Centru Nové Bombaje jsme použili velmi jednoduché stavby s mnoha plochami otevřenými k nebi, což je velmi důležité v tradiční výstavbě. Dvory a dvorky spolu s terasami jsou vlastně dalšími místnostmi.“ Tak jak se otázky životního prostředí dostávají do popředí zájmu, architekti se odvracejí od honosných budov ze skla a oceli a zaměřují se na projekty moderních měst jako celku.

Jedním z příkladů může být obnova domů v Afghánistánu, při které bylo použito odpadových polystyrénů. Stejný princip se nyní zkouší i při výstavbě v jižním Londýně. Polystyrén z místních skládek se smíchává s cementem a z vzniklé hmoty vznikají lehké a trvanlivé desky. Podle Corry jsou znalosti o stavebních materiálech, klimatických podmínkách a životním prostředí známé po stovky let, jenže moderní architektura je z části zapomněla a z části opustila. Jako příklad uvádí palácový komplex v Alhambra, který je „ideálním strojem na přežití v horkém pouštním klimatu jižního Španělska“. „Zdi a fontány nemají pouze dekorativní účel, naopak zachycují suchý vzduch a zvlhčují ho. Dnes se stejný efekt dosahuje složitým a energeticky náročným zařízením.“

Zároveň však ekologicky příznivé prvky budov nejsou vůbec levnou záležitostí. Některé nově vybudované stavby však již do svých nákladů započítávají budoucí šetrnost. Nově vystavěný mrakodrap Swiss Re Tower v Londýně je navržen tak, aby se co nejvýše využilo denního světla a přirozené ventilace, takže náklady na energie jsou této stavby poloviční než je u stejných kancelářských sídel obvyklé. Podle Corry je nejlepším příkladem dobře využité metody trvale udržitelné architektury město Yazd v Iránu. Nejzajímavějšími na celém městě jsou domy a mrakodrapy vybavené „lapači větru“, které vedou suchý pouštní vzduch do přízemí budov, kde se zvlhčí vodou a pak prochází všemi místnostmi v domě. „Celá myšlenka je v dokonalém propojení prostoru,“ říká Corra. Podle něj je důležité zaměřit se na tradiční stavitelství, které již dávno vyřešilo všechny problémy, jež řeší dnešní zelená architektura.

Podle textu BBC Online News 08. 09. 2004.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist