https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-zelene-budovy-pry-mohou-zachranit-klima
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Zelené budovy prý mohou zachránit klima

17.3.2008 09:15 | PRAHA/MONTREAL (Ecomonitor)
Renovace a důsledné využívání moderních technologií při stavbě budov v Severní Americe by celému kontinentu ušetřily více emisí než jakékoli jiné opatření. Využívání ekologických principů ve stavebnictví by snížilo produkci emisí skleníkových plynů o stejné množství, jakým přispívá ke klimatickým změnám veškerá doprava v USA, píše internetové zpravodajství BBC.
 

Sluneční ekopavilon v Praze
Sluneční ekopavilon v Praze na Barrandově.
Foto: Jan Stejskal/EkoList

Nicméně majitelé nemovitostí zatím nejsou ochotni připlácet za technologie, které by snižovaly spotřebu energií. Provoz budov je zodpovědný za zhruba 35 % emisí skleníkových plynů na severoamerickém kontinentu. Zprávu vydala Komise pro spolupráci v oblasti životního prostředí (CEC), což je společné organizaci USA, Kanady a Mexika. Podle studie mohou stavby při použití těch nejefektivnějších technologií oproti běžným budovám ušetřit až 70 % energie. Podle informací CEC se spotřeba budov na celkové spotřebě severoamerických států podílí podstatnou měrou - v Mexiku na stavby připadá 17% spotřeby, v Kanadě 33% a v USA dokonce 40% .

Každý rok se do atmosféry dostává 2 200 megatun oxidu uhličitého, který má na svědomí energie využívané při provozu domů, kanceláří a firemních provozů. Podle propočtu CEC by využívání efektivnějších technologií mohlo do roku 2030 tento příspěvek snížit až o 1 700 megatun. Přitom studie počítá jen s možnostmi, jak výrazně zvýšit efektivitu používaných energií,které jsou již dnes známé.

Navzdory tomu, že možnosti jak ušetřit energie, a tím i peníze, jsou dostatečně známé je podle studie CEC možno dnes za ekologické označit pouze 0,5 % budov v USA a Kanadě. „V tuto chvíli soukromý sektor nic nenutí, aby změnil zaběhané praktiky, rozhodně ne z čistě ekonomických důvodů,“ řekl BBC Jonathan Westeinde, ředitel skupiny poradců organizace CEC. Podle něj je hlavním důvodem způsob, jímž dnes stavebnictví funguje. Vlastník nebo developer, který rozhoduje o objemu investice, nijak nekomunikuje s budoucím nájemcem nebo vlastníkem, který by nakonec z použití šetrných technologií těžil. „To je podle mě hlavní překážka,“ řekl BBC Jonathan Westeinde.

Podle Westeinda nejvíce energií ve stavebnictví ušetří použití těch nejjednodušších principů, jakou jsou okna, která skutečně dobře těsní, stejně jako dveře a kvalitní izolace celé budovy. Podle něj je to důležitější než investovat spousty peněz do posledních technologických novinek. Důležité jsou podle Westeinda také levná, ale účinná řešení interiéru, jako co největší využití slunečního svitu pro osvětlení budovy.

Studie CEC vidí budoucnost také v renovacích stávajících budov, které je potřeba převléknout do nového zeleného kabátu. Podle CEC je dodatečné vylepšení ekologických parametrů již existujících domů klíčem k zásadnímu snížení produkce oxidu uhličitého. Důvod, proč je potřeba se zaměřit na ozdravění již postavených domů, je jednoduchý. Podle studie tři čtvrtiny budov, které se budou v roce 2050 využívat, již byly postaveny.

Podle článku Marka Kinvera na serveru BBC Online News ze dne 14. března 2008


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist