https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-zelene-dane-v-britanii-zasahnou-hlavne-chudsi-rodiny-tvrdi-ips
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Zelené daně v Británii zasáhnou hlavně chudší rodiny, tvrdí IPS

1.11.2004 12:10 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Chudší rodiny budou více postiženy ekologickými daněmi, které mají ochránit životní prostředí. Podle zprávy britského Institutu politických studií (IPS) totiž chudší domácnosti spotřebovávají více přírodních zdrojů jako je zemní plyn, voda a elektrická energie. To znamená, že budou v budoucnu čelit vyšší daňové zátěži.
 

Podle výzkumu nevládního Institutu by mohlo dopad poněkud zmírnit rozdělení daňové zátěže rovnoměrně i na bohatší, nebo poskytování dotací chudým rodinám. Podle studie se však v každém případě situace obyvatel s nízkým příjmem zhorší. Ekologické daně jsou zaváděné kvůli snaze snížit spotřebu neobnovitelných přírodních zdrojů a také pro to, aby se snížil objem odpadů a naopak zvýšil podíl recyklace.

Studie, kterou vypracovala nevládní organizace Institut politických studií a publikovala Nadace Josepha Rowntree, se zaměřila na spotřebu energií a vody v domácnostech, využívání automobilů a v neposlední řadě na produkci odpadů. Výsledky výzkumu ukazují, že největší dopad připravovaných ekologických daní z domácnosti, i když se vezme v úvahu systém progresivního zdanění spolu s kompenzacemi pomocí sociálních dávek, ponesou chudší obyvatelé země. Podle autorů studie by jiné způsoby daňové zátěže než je daň z domácnosti, měly obyvatelům Británie odčerpat přece jen méně peněz.

Studie tvrdí, že:

- Změny obecních daní a povinných poplatků by mohly vést k investicím do lepší energetické účinnosti domů, což by mohlo snížit spotřebu energií až o 10 % a ušetřilo by to domácnostem v celé zemi částku 20 miliard liber.

- Měření spotřeby vody nebo různé tarify za odběr by vedly ke spravedlivějším poplatkům za skutečnou spotřebu, která je dnes na dlouhodobě neudržitelné úrovni.

- Když se zvedne cena za benzín, nepřímé daně za používání automobilů se stanou pro chudší řidiče nezaplatitelné.

- Odvoz odpadu a poplatky za skládkování se nebudou platit v rámci obecních daní, ale budou zcela samostatné, odvozené od skutečné váhy uloženého odpadu.

Paul Ekins, spoluautor zprávy, říká: „Výsledky našeho výzkumu by měly pomoci politikům, aby si uvědomili, že když se zavedou ekologické daně a poplatky, musí být nastaveny tak, aby nedopadly tak tvrdě na nejnižší příjmové skupiny. V zásadě je ale možné rozdělit daňovou zátěž tak, aby se rozdělila mezi celou společnost rovnoměrně.“ I když se ve zprávě mluví o rozložení finanční zátěže na široké spektrum příjmových skupin, vyplývá z výsledků studie, že jedna z padesáti nejchudších rodin v Británii přijde po zavedení ekologických daní o svůj domov.

Podle Ekinse budou tyto rodiny nuceny změnit své zvyky. „Budou nuceny kvůli nové daňové zátěži snížit svoji náročnost spotřeby těch zdrojů, které budou zatíženy poplatky, jestliže se nebudou chtít stěhovat do levnějších domů nebo bytů. Nové cílené dotace by však měly ochránit obyvatele od nejhorších dopadů,“ dodává Ekins.

Podle textu BBC Online News 27. 10 .2004.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist