https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-zizniva-afrika-tvari-v-tvar-potravinove-katastrofe
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Žíznivá Afrika tváří v tvář potravinové katastrofě

3.11.2003 14:01 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Strašidlo hladomoru a stále se zvyšující závislosti na vnější pomoci se vznáší nad mnoha oblastmi Afriky, říkají vědci z Poradní skupiny Mezinárodního výzkumu zemědělství (CGIAR). Odhadují, že kolem roku 2025 bude ohrožen nedostatkem vody jeden člověk ze tří na celém světě.
 

Roční zemědělské ztráty v celé Africe by mohly být tak veliké, jako je celková produkce obilí v Indii a Spojených státech. Vědci s touto prognózou přišli na zasedání Challenge Programme on Water and Food, který se snaží nacházet cesty k efektivnímu vodnímu hospodářství a pracuje na nových technologiích, které by umožnily zachovat zemědělskou produkci při stále se snižující spotřebě vody. Účinné řešení nachází program v pěstování lépe odolných plodin, které snesou nedostatek vody, a v kombinaci klasického zemědělství se zakládáním rybích farem.

Podle CGIAR bude v Afrických zemích na jih od Sahary nedostatek pitné vody kolem roku 2025 největší na světě. Jestliže bude nadále fungovat stejný přístup politického řešení a investiční politiky, počet Afričanů bez přístupu k čisté vodě vzroste na dvojnásobek, podle skromnějších odhadů na 401 milion lidí, v horším případě půjde až o 532 milionů lidí.

"Africký region by se měl připravit na 23% pokles v produkci zemědělských plodin kvůli nedostatečnému zavlažování a na to, že dojde k trojnásobnému zvýšení dovozu obilovin na 35 milionů tun v následujících 23 letech, aby se pokryla poptávka po základních potravinách," říká zpráva CGIAR. Lze odhadnout, že chudší státy Afriky, nebudou schopné financovat dovoz potravin, což povede k šíření hladu a případů podvýživy, ale také ke stále větší závislosti na zahraniční potravinové pomoci. Podle profesora Franka Rijsbermana bude v roce 2025, jestliže se současný trend nezmění, nedostatkem vody ohroženo životní prostředí jedné třetiny světové populace.

Podle článku Alexe KirbyhoBBC Online News 2. 11. 2003.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist